Vállalatok

Teszt jelleggel már nem megszakítható kapacitás is rendelkezésre áll a téli hónapokban Ukrajna felé – a többi már a gázkereskedőkön múlik

NRGreport | 2021.12.23. 14:03

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. és az Ukrán Gáz TSO egyezményt kötött, hogy a magyar-ukrán határon Ukrajna irányába nem megszakítható szállítás jöhessen létre a január 1. és március 31. közötti téli hónapokban. Eddig csak megszakítható kapacitások álltak rendelkezésre, de ezzel a fejlesztéssel a szállítók akár 330 ezer m3/h (15°C) kapacitást is igénybevehetnek, ami a három hónapos időszak alatt akár 0,7 milliárd m3 földgáz szállítására is lehetőséget biztosít Ukrajna felé.

„Célunk tehát ezzel a fejlesztéssel az, hogy megkönnyítsük a szállítók számára a földgázkereskedelemhez való hozzáférést, és növeljük az ellátás biztonságát a szűkös téli piac idején” – fejtette ki Ferencz I.Szabolcs, az FGSZ Elnök-vezérigazgatója LinkedIn posztjában.

fotó: FGSZ

Mi az a „nem megszakítható kapacitás”?

A megszakíthatóság azt jelenti, hogy a rendszerüzemeltető bármikor megszakíthatja a gáz szállítását, ha technikai okokból nem képes biztosítani a leszerződött mennyiség célba jutását. Ilyen technikai ok lehet egy két ország hálózatai között fellépő nyomáskülönbség, amit fejlesztésekkel időnként egyensúlyba lehet hozni. Vagy hogy meg kell lennie az „elleniránynak” is, mert ha befelé nulla az áramlás, akkor kifelé sem lehet szállítani.

Ukrajna irányába eddig ez az un. megszakítható gázszállítás volt biztosított. Mostanra az FGSZ és az ukrán TSO kiküszöbölték a technikai nehézségeket, így a rendelkezésre álló kapacitás egy része nem megszakíthatóvá vált, legalábbis ami a téli hónapokat illeti. A hosszú távú megállapodáshoz még számos technikai részletben szükséges a megegyezés a két fél között, ám a teszt-időszak tapasztalatai elősegíthetik a megegyezést.

A VIP Bereg (virtuális határkeresztező pont) fejlesztése mindkét TSO számára előnyös. Szerhij Makohon, az ukrán TSO vezérigazgatója is okkal örül, hiszen jövő év elejétől Ukrajna akár napi 8 millió köbméter földgázt szerezhet be Magyarország felől az egyezmény alapján, amely a főváros, Kijev napi gázfogyasztási mennyisége. Makohon azt tartja a legfontosabbnak ebben a megállapodásban, hogy az ukrán kereskedők számára hozzáférési lehetőségét teremt a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósított gázterminálhoz, valamint Ukrajna ezáltal is diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

fotó: Gas TSO of Ukraine

Ukrajna egyébként 2014 óta most először növeli a garantált gázszállítási kapacitását európai irányból. 2015 óta nem vásárolnak közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteik kb 30 százalékát európai országoktól szerzik be.

Az első nem megszakítható kapacitásra vonatkozó aukció 2021. december 31-én 16.30-kor (CET) indul a 2022. január 1-i gáznap napi kapacitásaira.  Az FGSZ Zrt. és ukrán partnere dolgozik a három hónapos teszt időszak meghosszabbításán, illetve határozatlan időre történő kiterjesztésén – áll az FGSZ közleményében.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.