Mobilitás

Franciaország legalizálhatja az étolaj üzemanyagként való használatát

NRGreport | 2022.08.01. 04:00

A francia parlament engedélyezné a használt étolaj üzemanyagként való felhasználását. Ez a gyakorlat eddig tilos volt Franciaországban, és egyesek máris a benzinár emelkedés csodamegoldásaként tekintenek rá. A valóság azonban sokkal árnyaltabb.

Nemrégiben a francia parlament megszavazott egy 20 milliárd eurós csomagot a növekvő infláció és az esetleges téli energiahiány kezelésére. Bár a törvényjavaslatokat még szenátus is jóvá kell hagyja, az egyik javaslat, ha megszavazzák lehetővé teszi a sütőolaj lehetséges használatát a járművek üzemanyagaként.

A törvényjavaslatot szorgalmazó ökológusok szerint „miközben a benzinkutakon tankolt gázolaj literenkénti ára meghaladja a két eurót”, a használt olaj üzemanyagként való felhasználása „azonnali könnyítést jelent a franciák pénztárcáján, és korlátozza a dízelmotorok által okozott szennyezést”.

Természetesen itt nem arra gondolunk, hogy valaki a sütés utáni olajat egyből az autóba önti. A használt olajat össze kell gyűjteni, szűrni és feldolgozni, mielőtt a hagyományos dízelolajjal összekeverve üzemanyagként felhasználnák.

Az autók étolaj alapú üzemanyagokkal való működtetése nem új keletű, az Egyesült Királyságban már engedélyezett a kocsik étolaj alapú biodízelekkel való üzemeltetése.

Különböző egyesületek, mint például a „Roule ta frite”, évek óta dolgoznak a gyakorlat franciaországi demokratizálásán, különösen az éttermekből származó több ezer liter használt étolaj újrahasznosításával. Az egyesült egy vezetőjét a francia autós hírportál az autonews.fr kérdezte a sűtőolaj felhasználási lehetőségeiről:

Mely járművekre vonatkozik ?

Minden különösebb módosítás nélkül, csak a régebbi generációs dízelüzemű, 2000 előtti járművekről van szó.

Németországban azonban a két üzemanyaggal működő motor alkatrészek fejlesztésére szakosodott kkv-k fejlődtek, melyek az új modellekhez is kínálnak alkatrészt. Az átalakítás után a járművek forgalmi engedélyén szerepel a kettős üzemanyag-üzemű üzemanyaggal való üzemelésre vonatkozó jelzés. Amint tehát engedélyezik az olaj használatát, ez piacot teremthet a szerelők számára, akik Németországból importálnák a berendezéseket, és az engedélyezést követően Franciaországban szerelnék be azokat. Az alkatrészek ára 2500 és 3000 € között van, tehát elég elszánt sofőrnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ezt válassza.

Milyen környezeti hatásai vannak az étolajnak?

Környezetvédelmi szempontból ez előrelépés. Az a tény, hogy a olajat kémiai átalakítás nélkül és helyi szinten lehet felhasználni, pozitív hatással lehet az üvegházhatású gázok kibocsátására. Az üvegházhatású gázok kibocsátása 90%-kal csökkenhet. Emellett lehetővé tenné a régi járművek forgalomban tartását.

Miért pont a dízelüzemű autókban működhet jól ez a kissé szokatlan üzemanyag?

Dízelmotoros autókban azért is működhet jól ez az üzemanyag, mert Rudolph Diesel eredetileg úgy tervezte a dízelmotort, hogy mogyoróolajjal működjön.  – ez utóbbit több, köztük tudományos forrás is megerősíti. Csak később vált a petróleum a szabványos üzemanyaggá. Egy 1912-es beszédében Diesel azt mondta, hogy

 „a növényi olajok motorüzemanyagként való felhasználása ma (az 1900-as vekben) jelentéktelennek tűnhet, de ezek az olajok idővel ugyanolyan fontosak lehetnek, mint a kőolaj és a jelenlegi kőszénkátránytermékek”.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.