Vállalatok

A Lukoil elérte az 50 millió tonna folyékony szénhidrogén kitermelését a Kaszpi-tenger orosz szakaszán

Takács Csongor | 2023.02.06. 02:35

Az orosz olaj- és gázipari vállalat közölte, hogy eddig 11 mezőt fedezett fel a Kaszpi-tengeren.

Az elsőt, amely Jurij Korcsaginról kapta a nevét, 2000-ben fedezte fel a Lukoil, és 2010-ben indították be. A Vlagyimir Filanovszkij mezőt 2005-ben fedezték fel, amelynek kezdeti kitermelhető tartaléka 129 millió tonna olaj és 30 milliárd köbméter gáz. Ez lett a legnagyobb geológiai felfedezés a posztszovjet Oroszországban. A mezőn 2016-ban kezdődött meg a kereskedelmi termelés.

A vállalat folytatja a Valerij Grayfer mező fejlesztését, melynek potenciálja várhatóan meghaladja az évi 1 millió tonna olajat.

Majd a 2022-ben végzett kutatófúrásokat és teszteléseket követően a nagy gázkondenzátumú Khazri mező következett A Lukoil idén tervezi, hogy az orosz nemzeti nyilvántartásba benyújtja az adatokat egy hatalmas olaj- és gázkondenzátum-mezőről, amelyet a vállalat egyik alapítójáról, Ravil Maganovról neveztek el. A Jurij Kuvykin mező szintén potenciális kitermelési terület.

Az észak-kaszpi-tengeri olajkitermelés fejlesztése során a Lukoil folyamatosan javítja műveleteinek környezeti biztonságát, és alkalmazza a zéró kibocsátás, a műholdas megfigyelés és a biológiai erőforrások szaporításának technológiáit” – áll a Lukoil közleményében.

A Lukoil a világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari vertikális integrált vállalata, amely a nyersolajtermelés több mint 2 százalékát és a globális bizonyított szénhidrogénkészletek mintegy 1 százalékát adja.

A vállalat több mint 110 ezer embert foglalkoztat.

forrás: portnews.ru

fotó: Lukoil

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.