Fenntarthatóság

A high-tech akkumulátor ipar a zöld energetikai átállás kulcstechnológiája

NRGreport | 2023.10.27. 09:46

2023. október 26-án, immár harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting a Hungarian Battery Day konferenciát, ahol az akkumulátor ipar vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós döntéshozók és prominens szakmai szervezetek képviselői vitatták meg a szektor jövőjét.

 

A konferenciát Fábián Gerely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára nyitotta meg, kiemelve, hogy az elektrifikáció a jövő egyik legnagyobb kihívása. Egyértelműen látszik, hogy egyre inkább az elektromos járművek uralják majd az utakat, amely megnöveli az akkumulátárok iránti keresletet. A közlekedés forradalmasításán kívül az akkumulátorok hasznosak lesznek az ipar és a háztartások számára is. Továbbá, a zöld átálláshoz és az energia rendszer dekarbonizációjához is elengedhetetlen az akkumulátoros kapacitás bővülése.

A magyar akkumulátorpiac bővülését szemléltetve, Joó István, a Magyar Befektetésösztönzési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója kiemelte, hogy Magyarország a keleti és nyugati vállalatok találkozási pontja, így az ország vezető szerepet fog játszani az autóipar átalakításában.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország már most is a világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártója, és az új beruházásoknak köszönhetően a jővőben is megtarthatja pozícióját ebben a globálisan is nagyon gyorsan növekvő iparágban. Egyben megerősítette, hogy a kormány rövidesen 60 milliárd forintos kerettel elektromos közlekedés fejlesztési programot indít.

Joaquim Nunes de Almeida, az Európai Bizottság Növekedési Főigazgatóságának (DG GROW) igazgatója hangsúlyozta, hogy a high-tech akkumulátor ipar a zöld energetikai átállás kulcstechnológiája. Az Európai Unió az idén nyáron elfogadott új akkumulátoripari rendelet, illetve több egyéb szabályozási javaslat (Net Zero Industry Act, Critical Raw Materials Act) révén igyekszik elérni, hogy az iparág vezető vállalatai Európát válasszák ipari beruházásaik helyszínéül, és részt vegyenek egy fenntartható, körforgásos gazdaság elveinek megfelelő európai akkumulátoripar kiépítésében.

2023. október 26-án, immár harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting a Hungarian Battery Day konferenciát. (Fotó: Magyar Akkumulátor Szövetség)

 

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb beruházása egyértelműen a CATL-hez kötődik, amely Debrecenben építi második európai akkumulátor gyárát. A CATL európai működéséért felelős ügyvezető igazgatója, Jason Chen a konferencián elmondta, hogy a vállalat minden gyárában törekszik a megújuló energiaforrások használatára, a fenntartható gyártásra és logisztikai folyamatokra.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már négy akkumulátorgyárunk szén-dioxid- semlegesen működik és célunk, hogy nemzetközi tapasztalatainkat Magyarországon is hasznosítsuk. Debreceni üzemünk lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyan szolgáljuk ki az európai piaci igényeket, fejlesszük gyártási hálózatunkat, valamint hozzájáruljunk az európai elektromos közlekedés elterjedéséhez és a megújuló energiák széleskörű használatához.”

Az akkumulátor ipar globális fejlődési irányait elemezve, Thore Sekkenes, European Battery Alliance programigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt év legfontosabb eseménye egyértelműen az Egyesült Államok által bevezetett Inflációcsökkentési Törvény (Inflation Reduction Act, röviden IRA) volt, amely komoly nyomást gyakorol az Európai Unióra, és annak versenyképességére. Azonban az EU válaszreakciója nem késlekdett, számos új, kedvező jogszabályt fogadtak el az elmúlt időszakban. „Az Egyesült Államok vezető szerepet vállalt ezen a területen, amely jó példaként szolgál. Ahhoz hogy sikeresek legyünk, hatékony nemzetközi együttműködésre van szükségünk!” hangsúlyozta Thore Sekkenes.

Bob L. Galyen, a CATL korábbi technológiai vezetője, a SAE International és a NAATBatt International elnöke részletesen bemutatta az IRA-t és annak hatásait az európai piacra. Továbbá, kiemelte, hogy a kínai kormány legújabb bejelentése, miszerint a korlátozni fogja a grafit exportját, ami az elektromos járművek akkumulátorainak elengedhetetlen összetevője, várhatóan komoly hatással lesz az Egyesült Államok akkumulátoriparára, hiszen Kína a világ legjelentősebb grafittermelője és feldolgozója, az összes termelés becsült 65 százalékáért felel.

Az akkumulátor ipar vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós döntéshozók és prominens szakmai szervezetek képviselői vitatták meg a szektor jövőjét. (Fotó: Magyar Akkumulátor Szövetség)

 

Az elmúlt időszakban az Európai Unió számos új jogszabályt jelentett be, amely át fogja formálni az akkumulátorpiacot a következő években. Nagy Ákos, a Kinstellar jogtanácsosa hangsúlyozta, hogy az új jogszabályok komoly hatással lesznek globális szinten is. Kiemelte az újrahasznosítási követelményt (recycling and recovery), ahol kulcsfontosságú módosításokra lesz szükség az európai piacon jelen lenni kívánó globális vállalatok stratégiájában is. „2025 végéig az lítium-alapú akkumulátorok mintegy 70 százalékát újra kell hasznosítani – ez hatalmas kötelezettség”, hangsúlyozta.

Papp Bernadett, a Pact Capital piacelemzési vezetője rámutatott, hogy az akkumulátorok nélkülözhetetlenek lesznek a zöld átmenetben. Az újonnan elfogadott európai szabályozás kijelöli a fenntartható és kevesebb kibocsátással járó akkumulátorok jövőjét.

Andrea d’Alessandro, az UniCredit Bank Hungary International Centers területének vezetője kiemelte, hogy a Bank komoly lehetőséget lát a növekvő akkumulátor-iparágban. Az akkumulátor-ellátási lánc szereplőinek pénzügyi igényei egyre jelentősebbé válnak a következő öt évben és azon túl, ezért a Bank megbízható és hosszú távú partnerként szeretné jelenlétét megerősíteni.

Bakos Tamás, az Atlas Copco regionális ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vertikális integráció az akkumulátor gyártásban jelentős szakértelmet igényel több területen, ami jelentős kutatás-fejlesztési költség növekedést eredményezhet. A vállalatok számára megvalósíthatóbb lehet, hogy továbbra is olyan speciális beszállítókkal dolgozzanak, akik olyan célzott megoldásokat tudnak nyújtani, mint az Atlas Copco sűrített levegős, vákuum- és nitrogén rendszerei.

Vermes Péter, az Éltex ügyvezető igazgatója hangsúlyozta:

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az Éltex 100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalatként, piacvezető a Lítium-ion akkumulátor gyártók hulladékkezelése terén. Több mint 30 éves tapasztalatunkra építve hisszük, hogy képesek vagyunk teljesíteni a jövőbeni jogi és műszaki követelményeket ezen növekvő piaci szegmensben, és a legmagasabb szinten szolgálhatjuk ki ezeket a gyártókat.”

Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője kiemelte, hogy a Szövetség célja egy környezetileg és társadalmilag fenntartható, csúcstechnológiát képviselő akkumulátoripar kiépítésének támogatása oly módon, hogy abban magas helyi hozzáadott értékkel és erős helyi akkumulátoripari kompetenciákkal rendelkező hazai vállalkozói és kutatói részvétel valósuljon meg. A hazai akkumulátoripari kompetenciák láthatóbbá tétele és könnyeb elérhetősége érdekében a Szövetség elindította nyilvánosan elérhető üzleti partnerkereső platformját, a HUBA kompetencia térképet (https://www.hu-ba.hu/). Egyben üdvözölte a hálózati és háztartási méretű villamosenergia tároló berendezések létesítésének támogatását célzó jelentős kormányzati programokra vonatkozó bejelentéseket.

A Hungarian Battery Day-t a szervezők jövőre is megrendezik.

 

Kiemelt kép forrása: Magyar Akkumulátor Szövetség

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.