Fenntarthatóság

Jó úton a metánkibocsátás csökkentése felé

Fizetett tartalom | 2024.01.29. 01:00

Az FGSZ Zrt. mint földgázszállító vállalat évek óta figyelmet fordít a technológiai rendszeréből származó metángáz-emisszió meghatározására, mérésére és megszüntetésére. Az üvegházhatású metán légkörbe kerülésének megakadályozása fontos része a működés fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelésének.

 

Az FGSZ – fenntarthatósági céljainak és a metánszivárgások kezelését érintő iparági változásoknak megfelelően – az elmúlt években átfogó emissziós programot indított, amelynek egyik fókuszterülete a metánszivárgások felderítése, számszerűsítése és elhárítása. A stratégia kialakításával szinte egyidőben jelent meg az Európai Bizottság metánemisszió-csökkentési szabályozásának tervezete is, amely az energiaszektorra, így a földgázszállításért felelős vállalatokra is kötelező érvényű lesz.

„Szakembereink folyamatos képzésével és a legkorszerűbb műszerparkkal már megkezdtük a szén-dioxidnál egyébként jóval károsabbnak számító üvegházhatású metángáz-kibocsátásunk mérséklésére végzett munkánkat. A fő fókusz folyamataink optimalizálásán, illetve beruházásaink és a metánkibocsátás mérését és monitorozását érintő technológiai és kutatás-fejlesztési kihívások megoldásán van. Az FGSZ fenntartható működésének érdekében metánkibocsátóként folyamatosan dolgozunk emissziónk csökkentésén, és ebben kulcsszerep jut a minél pontosabb detektálásnak és mérésnek, hiszen amit nem tudunk észlelni, azt elhárítani sem tudjuk. Nagy eredmény, hogy 2023-ban már az ország egész területén kiépítettük az erre irányuló tevékenységünket.”– hangsúlyozza Simigla Róbert, dekarbonizációs technológiai szakértő, az FGSZ metánemisszió-csökkentési tevékenysége teljeskörű kialakításának egyik felelőse.

Az üvegházhatású metán légkörbe kerülésének megakadályozása fontos része a működés fenntarthatósági kritériumoknak való megfelelésének. (Fotó: FGSZ)

 

Szivárgásdetektálás és -elhárítás (LDAR – Leak Detection and Repair)

Az FGSZ emissziós programjának egyik sarokköve a földgázszállítási rendszeren megjelenő, ún. nem szándékozott metánemisszió (például a gázszivárgás) felderítése és megszüntetése, az LDAR tevékenység is erre irányul. Ettől különböznek az elkerülhetetlen kibocsátások, amelyek a karbantartási folyamatokhoz kötöttek, vagy az egyéb, földgázszállításhoz kapcsolódó berendezések normál működéséből erednek.

„A szivárgásdetektálás és -elhárítás tevékenység első pilot projektjét – egy év műszaki felkészülés után – saját eszközparkkal és saját szakemberekkel 2022 májusában indítottuk el. A program olyannyira hatékonynak és sikeresnek bizonyult, hogy tavaly áprilisban már az egész ország területén bevezettük az LDAR tevékenységet, szintén saját erőforrásból és szakemberekkel. Első becsléseink szerint 2023-ban a felderített metánkibocsátásunk közel 20%-át el tudtuk hárítani, ami iparági összehasonlításban is jó eredménynek számít.”

A földgázszállító rendszeren előforduló metánszivárgások észlelése mellett, amely azok helyétől függően különféle technikákat és műszereket igényel, igazi kihívást jelent a kibocsátás intenzitásának mérése. Az FGSZ által is használt legkorszerűbb berendezések már közvetlenül képesek számszerűsíteni a szivárgást. A szivárgás észlelése az első lépés, a javítás elvégzéséhez a hiba pontos helyét is ismerni kell. A metánt áteresztő rendszerelem az esetek egy részében könnyen azonosítható, azonban előfordul, hogy a probléma forrásának felderítése is speciális műszeres feladat: az FGSZ szakemberei akusztikus készülékekkel határozzák meg a lefúvató állványcső irányba áteresztő, így metánkibocsátást okozó szerelvények helyét.

„Tapasztalatainkra és erőforrásainkra alapozva a detektálási és számszerűsítési szolgáltatásaink már külső partnereink – elsősorban kőolaj- és földgáztermelői, gázelosztói, gáztárolói és földgázipari fogyasztói vállalatok – számára is elérhetőek.” – fűzi hozzá Simigla Róbert.

 

Az elfogadás alatt álló uniós metánrendelet várható hatásai

Az FGSZ szofisztikált metánemisszió-felderítési és javítási tevékenysége az idén életbe lépő metánrendelet várható előírásaival összehangban van. Bár a pontos szabályok kidolgozása még folyik, az már most is tudható, hogy új és költséges eljárásrend kerül bevezetésre a még pontosabb, gyakoribb és részletesebb metánemisszió-jelentési és -mérési tevékenység meghonosítására az iparágban.Ez egyben azt is jelenti, hogy az új metánrendelet a szivárgásdetektálást és -elhárítást – a gázszállítási rendszer üzemeltetése mellett – szintén az FGSZ alaptevékenységévé tette.

A metánrendelet elvárásait jól mutatja, hogy az LDAR tevékenység esetén még szigorúbb feltételek mentén tervezi meghatározni például a földgázszállítók számára a föld feletti és alatti komponensek esetén az ellenőrzési-detektálási ciklusidőket, a detektálás elvárt pontosságát, az erre alkalmazható eszközöket, valamint a kötelezően elvégzendő javítások küszöbértékét, azaz, hogy milyen mértékű szivárgást kell javítani, és milyen határidőre.

Ez már az első fázisban is többletköltségeket fog jelenteni az érintett vállalatoknak, ugyanakkor – természetesen a fő klímavédelmi jelentősége mellett – hatékonyságnövelést és a kisebb gázveszteségből eredő költségmegtakarítást is eredményez, és nem mellékesen, a szivárgások megszüntetése nyomán az adott technológiai környezetben a munkabiztonság is javul.

Az elmúlt két év képessé tette az FGSZ-t a sikeres és intenzív fejlesztésekre mind a szükséges szaktudás és műszeres felszereltség, mind az emissziófelderítési és -javítási folyamatok terén. A munka pedig – a szabályozási előírásokkal összhangban, de olykor azoktól függetlenül – folytatódik, hogy még hatékonyabban lehessen a szállítóvállalat tevékenységéből fakadó metánkibocsátást csökkenteni.

 

A PR cikk megrendelője az FGSZ Földgázszállító Zrt.

 

Kiemelt kép forrása: FGSZ

  Fizetett tartalom
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.