Trading

Teherán 200 milliárd dollár olajipari befektetésre számít

NRGreport | 2017.07.12. 09:21

Szűk esztendők után hatalmas befektetési hullámot vár az iráni kormány az energetikai ágazatban.

Az iráni kormány 27 külföldi társasággal folytat tárgyalásokat mintegy 200 milliárd dollár értékben – jelezte Amir Hosssein Zamaninia iráni külügyminiszter-helyettes, hozzátéve, hogy néhány ügyletet hamarosan nyélbe is üthetnek. A francia Total és a kínai állami tulajdonban lévő CNPC még múlt héten jelentette be, hogy több milliárd dolláros befektetéssel fejleszti a déli Pars gázmező kiaknázását, első érdeklődőként megjelenve azóta, hogy feloldották a Teherán elleni szankciókat. "Meggyőződésem, hogy nem ez volt az utolsó szerződés, s a következő hetekben újabbakat fogunk látni" – magyarázta Zamaninia a CNNMoney Emerging Markets szerkesztőjének, John Defteriosnak egy olajkonferencián Isztambulban. 

Zamaninia arról számolt be, hogy Irán európai és ázsiai cégekkel tárgyal, többek között a British Petroleummal (BP), az orosz Gazprommal és Lukoillal, valamint a maláj Petronasszal. Amerikai társaságokat nem említett. Megkeresésre a Lukoil ugyan nem akart részleteket elárulni, de azt megerősítette, hogy korábban jelezte érdeklődését Irán két területének fejlesztésében. A BP, a Gazprom és a Petronas egyelőre nem reagált. 

Irán gazdaságát évtizedekig elszigetelték az Egyesült Államok és más nagyhatalmak által bevezetett szankciók, amit 2016 elején enyhítettek, azt követően, hogy Teherán ígéretet tett nukleáris programjának felfüggesztésére. Trump amerikai elnök korábban ugyan azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti az Irán és az Obama-adminisztráció között született megállapodást, de májusban aláírta, hogy mégsem állítják vissza a szankciókat. Az Egyesült Államokban ugyanakkor még vannak olyan korlátozások, amelyek számos amerikai cég számára megakadályozzák, hogy Iránban fektessenek be, és néhány nyugati társaság is kockázatosnak tekinti egyelőre, hogy amerikai dollárban elszámolt ügyleteket kössön Iránban – számolt be a CNN.

  NRGreport
Címkék
#befektetés   #Gazprom   #Irán   #Lukoil   #olajipar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.