NRGreport
Menü

Beragadt a rajtnál az olajár

Nem követi az olaj ára a tőkepiacokon tapasztalható csütörtök reggeli fellendülést. 

Csütörtökön reggel az ázsiai tőzsdéken 2-3 százalékos emelkedést mutattak a fontosabb indexek, ezzel szemben az olajár csupán 0,4 százalékot erősödött a reggeli kereskedésben. 

Reggel 8.45-re némileg változott a helyzet, ekkor az északi-tengeri Brent alaptípus 1,14 százalékos erősödéssel 46,89 dolláron, az amerikai WTI könnyűolajfajta pedig 0,77 százalékos erősödés mellett 45,62 dolláron állt. 

Donald Trump szerdai győzelme után esni kezdtek az olajárak, ami elsősorban az új elnök energiapolitikai elkézeléseinek volt köszönhető. Mint arról korábban at NRGreport is beszámolt, Trump elnöksége idején az olajra és a szénre helyezné a hangsúlyt, ami nem lenne kedvező a jelenleg is erősen túlkínálatos piacnak. 

Az olajárak szerény csütörtöki erősödése annak a jele lehet, hogy a befektetők ismét inkább az OPEC közelgő találkozójára és a tervezett termeléskorlátozásra koncentrálnak. Az olajkartell november 30-án ül össze Bécsben, de az elemzők erősen szkeptikusak a megállapodás sikerét illetően - írja a Portfolio.

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék 

Fél százalékot meghaladó erősödéssel nyitottak az irányadó mutatók a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken csütörtökön, az előző napi emelkedés után.

A londoni FTSE-100 index 0,63 százalék, a frankfurti DAX-30 0,52 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,59 százalék pluszban állt a kereskedés első perceiben.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1 százalékkal, Frankfurtban a DAX-30 1,56 százalékkal, Párizsban a CAC-40 indexe pedig 1,49 százalékkal erősödött.

Az európai tőzsdenyitáskor az euró 1,0929 dolláron állt a hajnali 1,0931 dollár után.

Forrás: NRGreport, Portfolio, MTI