Trading

Az USA eddigi legnagyobb olajkészletére bukkanhattak

NRGreport | 2016.11.17. 08:01

Az Egyesült Államok Földtani Hivatala úgy véli az ország legnagyobb, eddig fel nem tárt olajkészletére bukkant Nyugat-Texasban. A területen 20 milliárd hordónyi kitermelhető olajkészlet van.

Becslések szerint átlagosan húszmilliárd hordónyi olaj és 1,6 milliárd hordónyi cseppfolyósított földgáz érhető el a texasi Permi-medencében található Wolfcamp olajtermelő területen. A Permi-medence a palaolaj termelők egyik központja, a hivatal adatai szerint Wolfcampnál több mint háromezer kutat fúrtak és fejeztek be eddig.  Negyvenöt dolláros hordónkénti árral számolva a készleték értéke 900 milliárd dollár körül mozog.

Az amerikai olajkitermelő cégek valósággal ellepték az elmúlt években a Permi-medencét és az általuk használt újfajta technológiának köszönhetően hatalmas mennyiségben hoztak felszínre palaolajat. Az így megnüvekedett kínálat pedig hozzájárult az árak két évvel ezelőtt kezdődött zuhanásához. Az árak esésével aztán az itteni aktív kutak száma is csökkenésnek indult, ám az elmúlt néhány hónapban ismét több kutat állítottak vissza a termelésbe. A Bloomberg szerint a most felfedezett Wolfcamp terület lehet a palolajcégek elsőszámú célpontja a következő években. 

Az Amerikai Földtani Hivatal felmérése, a US Geological Survey szerint a Wolfcamp területen elérhető kőolaj mennyisége háromszor nagyobb, mint a 2013-ban fellelt Bakken-Three Forks mezőben talált készlet, ezzel ez az Egyesült Államok történetének valaha volt legnagyobb olajlelete. 

Walter Guidroz, az elemzés egyik koordinátora szerint az a tény, hogy egy már működésben lévő és többmilliárd hordó olajat termelő mezőn is találtak új, eddig feltáratlan olajkészletet azt jelezheti, hogy akár további készletek is lehetnek ezeken a területeken. A technológia fejlődésével pedig jelentősen nőhet a kitermelhető olaj mennyisége, ezért a hivatal folytatja a kutatásokat az Egyesült Államok teljes területén. 

A kitermelhető mennyiség növekedésének egyik elsődleges oka épp a technológia változása. Korábban a kitermelő cégek a hagyományos vertikális fúrási technológiát alkalmazták, míg az utóbbi években előtérbe került a horizontális fúrás és a hidraulikus repesztéses technológia, az ún. fracking. 

A Permi-medence kiterjedése egyébként hatalmas, területei egészen Nyugat-Texasig és Új-Mexikó déli részéig húzódnak, így ez az Egyesült Államok egyik legtermékenyebb olaj- és gázlelőhelye – olvasható a US Geological Survey honlapján.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.