Fenntarthatóság

EU: elektromos autótöltőt minden épületre

NRGreport | 2016.12.01. 09:18

Új energiacsomagot mutatott be az Európai Bizottság szerdán. Az ajánlásokra hosszú tárgyalás vár és akkor emelkedhet törvényerőre, ha az uniós mniszterek és az Európai Parlament is elfogadják. 

A Bizottság szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatára való átállásban, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz. Ennek jegyében vállalta az EU, hogy 2030-ig 40%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, az uniós gazdaság korszerűsítését tartva szem előtt annak érdekében, hogy minden európai polgár élvezhesse a munkahelyteremtés és a növekedés eredményeit. A szerdán ismertetett javaslatoknak három fő céljuk van: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak. 

Az energiacsomag legfontosabb elemei között szerepel, hogy az épületek energiafelhasználásának hatékonyságát 30 százalékkal kellene növelni 2030-ig – írja az Index. Az ajánlás szerint ezzel 70 milliárd euróval nóne a tagállamok gazdasági teljesítménye és nem mellékesen mintegy 400 ezer új munkahely is keletkezne. 

A Bizottság azt is szeretné, hogy az összes középületre, sőt még a nagyobb lakóházakra elektromos autóknak való töltőállomást szerelnének, az ajánlás szerint ezzel a megoldással ugyanis meg lehetne szűntetni azt a jelenlegi helyzetet, hogy a töltőállomások hiánya miatt van csak kevés elektromos autó forgalomban. 

A jövő energiapiacain a fogyasztók is aktív és központi szerephez jutnak. Az Európai Bizottság ajánlása szerint a jövőben az egész EU-ban szeretnének nagyobb kínálatot biztosítani számukra, elérhetővé tenni az energiaárak megbízható összehasonlítását nyújtó eszközöket, és lehetővé tenni, hogy saját használatra és eladásra elektromos áramot állítsanak elő – olvasható az Európai Bizottság közleményében

Kiemelt célként szerepel az ajánlások között a megújuló energiaforrások, azon belül a szélenergia egyre szélesebb körű használata. Az EU azt szeretné elérni, hogy 2030-ra összeurópai szinten 27 százalékra nőjön a szélenergia részesedése a tagállamok energiatermelésében. A cél a piac rugalmasabbá tétele és az, hogy az otthon termelt elektromos áramot mindenki át tudja vetetni a szolgáltatókkal. Az Európai Bizottság szerint a szélenergia adja a megújulókhoz köthető munkahelyek többségét, míg a napenergia visszaesőben van ilyen szempontból. 

Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos a dokumentum ismertetését követően hangsúlyozta: „Javaslataink erőteljes piaci lökést adnak az új technológiáknak, kedvező feltételeket teremtenek a beruházók számára, növelik a fogyasztók mozgásterét, javítják az energiapiacok működését és segítenek az éghajlatpolitikai célok teljesítésében. Személy szerint különösen büszke vagyok a kötelező 30%-os energiahatékonysági cél bevezetésére, mivel ez egyszerre csökkenti majd az energiaimport-függőséget, teremt új munkahelyeket és csökkenti a kibocsátásokat. Európa a tiszta energiák forradalmának küszöbén áll. És ahogy Párizs is megmutatta, egyesült erővel sikerre tudjuk vinni ezt a forradalmat. A mostani javaslatokkal a Bizottság szabad utat ad a versenyképesebb, korszerű és tisztább energiarendszereknek. Számítunk az Európai Parlament és a tagállamok együttműködésére abban, hogy ez valósággá válhasson.”

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.