Trading

Leépítik az olaj drágulására épített pozíciókat az alapok

NRGreport | 2017.03.07. 09:07

A hedge fundok több mint 100 ezer kontraktussal csökkentették árupiaci long pozícióikat a legutóbbi, pénteken kiadott COT-riport szerint. Ez a riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit.

A Bloomberg Árupiaci index alig változott az év eleje óta, így várható volt, hogy a spekulatív kereslet komoly mértékű megugrása lendületét veszti. Kivételt képeznek ez alól a nemesfémek, amelyek az év eleje óta nyereséget realizáltak.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

A nyersolajban felhalmozott long pozíciók három hét óta először csökkentek a vizsgált alapok körében, a riport által vizsgált legfrissebb időszakban, azaz a február 28-ig tartó egy hétben. Az ár kitörésére tett újabb sikertelen kísérlet felerősítette az eladásokat az alapok részéről, amelyek szeretnének megszabadulni a nem teljesítő, vagy éppen veszteséges pozícióiktól – írta elemzésében Ole Sloth Hansen, a Sxao Bank árupiaci stratégiai igazgatója.

Felgyorsultak az aranyvásárlások azt követően, hogy a nemesfém áttörte az 1,245 dollár/uncia árszintet. November 15. óta 48%-kal növekedtek meg a spekulatív alapok long pozíciói aranyban. Ez meglehetősen törékennyé teszi az arany árát, tekintve, hogy nem sikerült a 200 napos mozgó átlagot áttörni, és a március 15-i kamatemeléstől való félelem is erősödött.

Az ezüst long pozíciók 11%-kal nőttek és hathónapos rekordon álltak a múlt csütörtöki 4%-os csökkenés előtt. A réz eladása folytatódik, annak ellenére, hogy továbbra is fennállnak az ellátási zavarok a világ két legnagyobb bányájánál.

A spekulatív alapok a február 28-val záródó egyhetes időszakban adták a dollárt, jóllehet erősödtek a várakozások a március 15-i kamatemeléssel kapcsolatban. Az USD long pozíciók 8 hete csökkennek, és jelenleg öthónapos mélyponton áll a mennyiségük. Nagy szerepük van ebben a commodity-dollárokkal képzett USD pároknak: a magas árupiaci kitettségű dollárokban – vagyis a kanadai dollárban, az ausztrál dollárban és az új-zélandi dollárban – együttesen lévő long pozíciók öt éves rekordon állnak.

  NRGreport
Címkék
#árupiac   #olaj   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.