Címlap

Egymást követik a naperőmű-beruházások Magyarországon. Ilyen jó üzlet lenne?

NRGreport | 2018.04.10. 05:43

A PV Solarys bejelentette egy 82,5 MWp teljesítményű napelem park fejlesztését és hamarosan jön a Greentechnic Hungary projectje, nemrég pedig a MET indította el a százhalombattai napelemes erőműve építését. A megtérülési idő átlagosan 10 év.

Ünnepélyes keretek között a választási hétvégén lerakták Magyarország egyik legnagyobb napelemes erőművének alapkövét Szügy település határában. A már megkezdett beruházás első lépcsője 33 db 500 kW-os napelemes kiserőműből áll, melynek összteljesítménye 16,5 MWp, így Nógrád megye legnagyobb napelemparkja lesz.

A 6,45 Mrd Ft értékű beruházás elsősége mindössze néhány hétig tart, mivel a napokban indul a második ütemben Bátonyterenye térségében immár 40 db összesen 20 MWp teljesítményű napelemes kiserőművel a Greentechnic Hungary Kft kivitelezésében. Az öt helyszínen megépülő összesen 165 db napelemes kiserőmű, összteljesítménye 82,5 MWp. A 32 Mrd Ft értékű projektet a beruházó saját forrásból és kereskedelmi banki hitelből finanszírozza. Ez év végéig várhatóan mind a 165 napelemes erőmű átadásra kerül.

A beruházások tervezett megtérülési ideje 10 év, így hosszútávú és biztonságos befektetés nyújt a beruházók részére. Kiss Ernő a PV Solarys ügyvezetője szerint a napelemparkok építése és üzemeltetése során több száz munkahelyet teremt a beruházás, évtizedekig biztosítja a térségben az iparűzési adó bevételeket és a megújuló alapon termelt villamos energia, jelentős villamosenergia importot is kivált, így nagy hasznot hajt Magyarországnak is.

A szügyi napelempark beruházás számokban: a kivitelezés tervezett időtartama 3 hónap, 330 db kamionnak érkeznek az alkatrészek, 66.000 db Amerisolar napelemet építenek be, 297 db ABB 50 kW-os inverter kerül beszerelésre.

Az elmúlt hónapokban számos nagyobb naperőmű-beruházás indulását harangozták be Magyarországon. A MET csoport január elején jelentette be, hogy 2018 harmadik negyedévére megépítik 17,6 megawattos Dunai Solar Park nevű naperőművüket Százhalombattán, mintegy 25 millió forintos beruházással. A Mol március elején közölte, hogy Füzesgyarmaton, Tiszaújvárosban és Százhalombattán összesen 18,38 MWp kapacitású naperőműparkokat valósít meg, amely a terv szerint 2018 végén állhat termelésbe. Az MWM Hungarowind Kft. pedig március végén rakta le egy 20,6 megawattos naperőmű alapkövét nem messze a Paksi Atomerőműtől; a beruházás 9 milliárd forintos költséggel valósul meg. Emellett az MVM egy hasonló kapacitású naperőművet épít Felsőzsolcán, és 108 kisebb, 0,5 megawattos termelő egységet szerte az országban.

  NRGreport
Címkék
#MET   #napelem-park   #PV Solarys  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.