Fenntarthatóság

Átadták az első elektromos Volvo teherautókat

NRGreport | 2019.02.22. 16:22

A Volvo Trucks két kisebb modelljéből, az FL-ből és az FE-ből készített elektromos változatot, amelyeket tavaly mutattak be, most pedig már a gyártásuk is megindult. Először az FE-ből épített kukásautót adják át a Renova nevű vállalatnak, és az FL áruszállító változatát kezdheti alkalmazni a TGM nevű logisztikai cég.

Forrás: Volvo FL és FE electric

Egyelőre viszonylag kis példányszámban gyártják a két elektromos teherautót, a Volvo azonban azt ígéri, hogy az év második felére fel tudja futtatni a gyártást, így több vásárlót tud majd kiszolgálni. Az első sofőrök, akik ilyen teherautókat vezetnek majd, állítólag már korábban kipróbálhatták a prototípusokat, és a Volvo szerint elsősorban a hajtás rövid reakcióidejét, illetve az alacsony zajszintet értékelték nagyra.

1860x1050-FL-CALMHOUR-FINALV-01

Forrás: Volvo FL és FE electric

Az FL elektromos változatát 251 lóerő csúcsteljesítményű és 177 lóerő folyamatos teljesítmény leadására képes villanymotor hajtja, és 100 és 300 kWh közti akkumulátor-kapacitással kínálják. Ez legfeljebb 300 km-es hatótávot jelent, és mivel a TGM-nél várhatóan városi szállításra használják majd az elektromos Volvókat, ez akár elég is lehet egy egész napra. A Volvo szerint egyébként az akkumulátorok 150 kW-os töltési sebességet simán elviselnek, azaz másfél óra alatt a legnagyobb változat is utántölthető 80%-ra. A nehezebb FE – ezt használják majd a kukások – erősebb hajtást kap, ez 502 lóerő csúcsteljesítmény és 353 lóerő folyamatos teljesítményű, viszont itt a legfeljebb 300 kWh-s akkucsomag is legfeljebb 200 km-re elegendő. A szemétszállítási feladatokra azonban ez is elégséges lehet, és itt szükség van a 27 tonnás teherbírásra.

volvo 100653125 l

Forrás: Volvo FL és FE electric

Az az érzésünk, hogy városi környezetben az elektromos modellekre való átállás a teherautók esetében gyorsabban is végbemehet, mint a személyautók között, ezen a területen ugyanis hamarabb megtérülhet az elektromos hajtás magasabb ára az alacsonyabb üzemeltetési költségeken. Ám az is látszik, hogy a jelenlegi műszaki lehetőségek mellett a hosszú távú fuvarozásban, ahol napi 2-300 km-nél nagyobb távolságokat kell megtenni egy huzamban, egyelőre kiválthatatlanok a dízelmotorok.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.