Rezsi

Asztmássá teheti a gyerekeket a gáztűzhely

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.24. 05:33

Az már régen nem újdonság, hogy a gáztűzhelyek használata és az asztma kialakulásának esélye között van kapcsolat – egy friss tanulmány azonban most azt is kimutatta, mennyire káros a gyerekek szervezetére az, ha olyan háztartásban nőnek fel, ahol gázzal főznek. Az ausztrál kutatás komoly számokat hozott a betegséggel és az ehhez köthető halandósággal kapcsolatban.

Egyre többet tudunk meg a környezetszennyezés és az emberi egészség kapcsolatáról – ez az ausztrál kutatás is példa arra, hogy a veszély olyan helyekről is jöhet, amelyekre nem is számítunk. A gáztűzhelyek és az asztma kapcsolata ugyan nem újdonság, de egy nagyon kevéssé kutatott téma, ezért egyelőre még nincs benn a köztudatban – pedig ez a tanulmány is mutatja, hogy érdemes lenne többet foglalkozni vele.

A Queenslandi Egyetem kutatása azt vizsgálta, hogy milyen hatással vannak a gyerekkori asztmára a benedvesedett házak és a gáztűzhelyek használata. Az országban az emberek 38,2 százaléka még mindig gáztűzhelyt használ minden nap, ez pedig statisztikailag komolyan kimutatható problémákat jelent az emberek egészségében. A gyerekek körében az asztmás megbetegedés 12 százaléka köthető az eszköz mindennapos használatához, ami százezer gyerekre levetítve összesen 67 egészséges évet vesz el az életükből.

Fontos megjegyezni, hogy ez a statisztika az alacsony hatékonyságú, környezetszennyező, nem jól beszerelt, vagy nagyon régi gáztűzhelyekre vonatkozik. Ha megfelelően lenne minden ilyen eszköz bekötve, és a legmodernebb változatot használnák a háztartások, a gyerekek egészségével kapcsolatos problémákat egyharmadára lehetne csökkenteni.

Az Ausztrál Nemzeti Asztma Tanács szerint ez a helyzet több okból is problémás: egyrészt a főzés egy mindennapos tevékenység, az ausztrálok jó része pedig még mindig nem megfelelő gáztüzelésű eszközzel végzi. Másrészt, mivel a főzés egy zárt helyiségben történik, különösen veszélyes lehet, ha az így keletkező gáz nem kerül ki a lakásból, ez főleg télen, a hidegebb időszakokban problémás. Harmadrészt pedig ez a terület még mindig nem olyan jól kutatott, ezért a gáztűzhelyt használók nincsenek is tisztában azzal, hogy mekkora veszélynek teszik ki magukat és a gyerekeiket.

A legmegfelelőbb megoldás nyilvánvalóan az lenne, ha mindenki lecserélné a gáztűzhelyét egy modernebb változatra, vagy elektromos főzőlapokat venne helyette, de ezt persze nem mindenki teheti meg sem Ausztráliában, sem itthon. Átmeneti megoldásnak jó lehet, ha főzés közben, és közvetlenül utána is szellőztet az ember, így legalább a szennyező anyagok nagy része távozik a zárt helyiségből.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.