Vállalatok

A Shell nevet vált és Londonba költözik

NRGreport | 2021.11.16. 15:15

A Royal Dutch Shell (RDSa.L) bejelentette hétfőn, hogy megszünteti kettős részvénystruktúráját, és Hollandiából Nagy-Britanniába helyezi át székhelyét.

Több tényező is hozzájárult ehhez a drasztikus lépéshez, többek között a bonyolult részvénystruktúrák kedvezőtlenné válása, a magas holland osztalékadó, és a klímabiztonsági kérdésekkel kapcsolatban kialakult nézeteltérések a holland kormány és a cég között.

A Royal Dutch Shell megválik az 1907 óta identitását képző „Royal Dutch” megnevezéstől, és Shell Plc-ként folytatja. A névváltás apropója a Hágából Londonba történő székhely áthelyezés.

A vállalat eddig kettő jogi székhellyel rendelkezett, így Londonban és Hágában is elsődleges tőzsdei jegyzése volt, annak ellenére, hogy teljes mértékben egy gazdasági egységként működött. Az ilyen kettős struktúrák drágák és összetettek, mivel az igazgatósági szintű funkciókat két joghatóságban kell ellátni, és a két központot különböző jogi rendszerben kell működtetni. „A jelenlegi összetett részvénystruktúra korlátoknak van kitéve, és hosszú távon nem biztos, hogy fenntartható" – közölte a Shell, amikor bejelentette a struktúra megváltoztatásáról szóló tervét.

Hogy a vállalati működés és a részvénystruktúra egyszerűbbé váljon, a Shell megválik Hágai székhelyétől, részben következményeként a már hosszú ideje húzódó konfliktusnak a cégóriás és a holland kormányzat között. Többek között Shell egyes részvényeire a Holland Állam 15%-os osztalékadót szabott ki, amely kevésbé vonzó a nemzetközi befektetők számára. Az új, egységes struktúra, amelyben az összes részvény a brit jog alá tartozik, lehetővé tenné a Shell számára, hogy gyorsabb eladási vagy felvásárlási ügyleteket kössön.

A Hollandiához fűződő kapcsolatokat tovább rontotta, hogy a legnagyobb állami nyugdíjalap, az ABP múlt hónapban eldöntötte, kiveszi portfóliójából a Shellt és minden fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó vállalkozást. A fosszilis üzemanyagok és a klímabarát tevékenység mindig nagy ellentéteket szült a vállalat és a hatóságok között is. Múlt májusban egy holland bíróság arra kötelezte a Shellt, hogy fektessen nagyobb figyelmet az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésébe, azáltal igazodjon a párizsi klímaegyezményhez, amelynek célja a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása. A Shell nem fogadta el a határozatot, beadta fellebbezését. Ennek ellenére idén nyáron jelentős átalakítást eszközölt annak érdekében, hogy az olajról és gázról a cég megújuló, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra térjen át, ami sajnos világszerte több ezer munkahely megszűnését okozta.

A holland kormány hétfőn úgy nyilatkozott, "kellemetlen meglepetésként” érte a Shell azon terve, hogy Hágából Londonba költözik.

A holland gazdasági miniszter, Stef Blok hétfőn felvette a kapcsolatot a parlamenti politikai pártok vezetőivel, hogy felmérje, van-e támogatottsága a magas osztalékadó esetleges eltörlésének – közölte le az RTL televízió. A kormány 2018-ban már megpróbálkozott ezzel, de kénytelen volt visszavonni a tervet a széles körű ellenállás miatt, ugyanis a közvélemény szerint a magas osztalékadó eltörlése a külföldi részvényeseknek számára kedvez.

A Shell döntésével Londonnak szavaz bizalmat, ellentétben azokkal a cégekkel, akik Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése után Amszterdamba költöztek. Nem csoda, hogy a Shell részvényei a hétfői bejelentés után több, mint 2 százalékkal emelkedtek Londonban.

A változtatáshoz persze a részvényesek legalább 75 százalékának szavazata is szükséges – közölte a vállalat. A szavazás ebben a kérdésben a december 10-re összehívott közgyűlésen fog zajlani.

 

Kép forrása: The Guardian

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.