Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az olajárak miatt jövőre eladósodhat Oroszország

NRGreport | 2015.10.28. 08:39

Ha az olajárak a jelenlegi szinten maradnak, 2016-ra teljesen kimerülhet az a tartalékalap, amelyet másfél évtized alatt az olaj- és gázbevételekből halmozott fel Oroszország. Ha így lesz, az az orosz pénzügyi rendszer összeomlását jelentheti – írja a Napi.hu.

Anton Siluanov orosz pénzügyminiszter a parlament felső házának képviselőivel közölte, hogy ha az olajár tartósan a jelenlegi szinten marad és a rubel sem erősödik meg a dollárral szemben, akkor 2016-ra teljesen kimerülhet az olaj- és gázbevételekből 2000 és 2014 között felállított tartalékalap.

A pénzügyminiszter szerint az alap idén közel 2,6 ezer milliárd rubellel (41 milliárd dollárral) fog csökkenni, ami a teljes alap több mint a fele. Ez pedig azt jelenti, hogy 2016 lesz az utolsó év, amikor az orosz kormány ehhez a forráshoz nyúlhat. Ezután pedig következik az eladósodás.

Siluanov elmondta, hogy ha a jelenlegi olajárak és rubel-dollár árfolyamok maradnak, akkor az év végére 900 milliárd rubeles hiány keletkezik a költségvetésben. Az orosz pénzügyi tárca egy tanulmánya szerint a tartalékalapot akkor kezdhetnék újra feltölteni, ha az olajár az egyelőre valószínűtlennek tűnő 70 dolláros szint körül stabilizálódna – írja a Napi.hu.

  NRGreport
Címkék
#olajár   #Oroszország   #rubel  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.