NRGreport
Menü

Új világkép bontakozik ki

Paradigmaváltás van a villamosenergia-piacon, mind előállítási, mind felhasználói oldalon. Ez alapvetően változtatja meg mindennapjainkat, élethelyzeteinket, Tordai Péter szerint.

Az E2 Hungary pénzügyi igazgatója a Millásreggeli gazdasági rádióműsorban vázolta fel az általa vizionált jövőképet. Szerinte biztosan látható, hogy van egy paradigmaváltás az elektromos energia területén, mind a termelésben, mind a felhasználási körökben és szokásokban. Egyértelmű, hogy a villamosenergia, mint primer energia felértékelődik, a tárolási technológiáknak a forradalmát látni az elmúlt években, mondta. Ez pedig oda vezetett, hogy egyre nagyobb teret nyernek az elektromos autók. Tordai Péter szerint ez sok szempontból új világképet fog eredményezni.

Egyértelmű trend a fotovoltaikus rendszerek fejlődése és térnyerése, akár a szélenergiával szemben is, mely parciális megoldás az előbbihez képest, a szakértő szerint. Ugyan vannak olyan országok, régiók, ahol nagyon előnyösen lehet kihasználni a szélenergiát, a fotovoltaikus rendszerek sokkal szélesebben alkalmazhatók. Forradalmat hozott az az árcsökkenés, ami ezen a területen bekövetkezett, és eredményezte a köznapi néven napcelláknak nevezett rendszerek elterjedését.

De mit jelent az a mindennapokban, hogy felértékelődik a villamosenergia szerepe? – tette fel a kérdést a szakértő. „Nekem van egy vízióm: több dolog is történik egyszerre, négy pontban tudnám összefoglalni. Első az akkumulátorok fejlődése, amely lehetővé tette az elektromos autók elterjedését. Második az, hogy önvezető technológiákat már ma is látunk a gépjárművekben, különféle sávváltással vagy vészfékezéssel, parkolással kapcsolatos megoldásokban. Harmadikként azokat az IT-megoldásokat említeném, melyek teljesen átalakítják napjaink közlekedését. És negyedikként a szokásaink változását említeném.”- mondta Tordai Péter.

Az utóbbi kicsit bővebben kifejtve: nagyon érdekes változás történik például az Egyesült Államokban, ahol már nem akkora sikk autótulajdonosnak lenni, mint korábban. Az USA-ban 30 évvel ezelőtt a korai húszas éveiben lévő korosztály közel 100 százalékának volt jogosítványa, ma ez az arány 70 százalék. Komoly átalakulás megy végbe tehát a közlekedésben, a gépjárművekhez való viszonyunk is teljesen átalakul. Ennek a következménye pedig az önvezető autók széleskörű megjelenése lesz, a szakértő szerint.

Ezen gondolatok mentén a jövőben úgy zajlik majd egy napunk, hogy reggel az ember rendel magának egy autót egy applikáción keresztül. Ez nem az ő gépjárműve lesz, hanem egy robotizált, önvezető taxi. Ezzel vagy közvetlenül a munkahelyre, vagy a legközelebbi vasútállomásra jut el, parkolási díj nem lesz, minden online nyomon követhető lesz majd. Ahogy ez egyre jobban elterjed, a városokból eltűnnek majd a parkoló autók. Ezek az önvezető autók valahol a város szélén található óriási parkolókban állnak majd éjszaka, amikor kevesebb szükség van rájuk. Nappal pedig elmennek az emberekért, és oda juttatják el őket, ahova éppen menni akarnak. Az energiaiparra vetítve ez azt jelenti, hogy ezek az autók éjszaka fognak töltődni, pontosan ismert lesz a fogyasztás mértéke és ideje, ezért az egész felhasználói bázist úgy lehet majd alakítani, ahogy például az erőművek termelnek – mondta Tordai Péter.

A közlekedésre nézve is komoly változást hoz majd ez: tanulmányok szerint a kereszteződéseknél lévő lámpák áteresztő képessége átlagosan 30 százalékot fog majd emelkedni. A paradigmaváltás azt is jelenti, hogy teljesen más jellegű energiatermelési ciklusokra kell majd átállni, ebben azonban több új típusú megoldás segít majd. Az ún. negatív erőművek például ilyenek – ez nem új koncepció, jó pár éve működik itthon is ilyen. Egy praktikus példával élve: képzeljünk el egy kereskedelmi láncot, amely rengeteg hűtőpultot üzemeltet. Ez a lánc például el tudja adni fogyasztási kapacitását, úgy, hogy bizonyos technikai paraméterek mentén az lekapcsolható. Tehát, amikor például a nyári nagy fogyasztási csúcsok vannak a légkondicionáló berendezések miatt, akkor a hűtőpultokat lekapcsolják. Ez nem jelenti azt, hogy leolvadnak a hűtők – pontosan tudják azt, hogy a külső hőmérséklet függvényében hány percre lehet leállítani a hűtőket, az így felszabaduló kapacitás pedig értékesíthető.

Kulcskérdés az egész paradigmaváltásban az elektromos áram tárolása, az akkumulátorok kapacitása. Ma az elektromos autók elterjedésének legfőbb akadálya az akkumulátorok ára és tömege. Lényeges azonban látni, hogy komoly fejlődés volt ezen a téren is. Az egy tömegegységre jutó energiamennyiség, amit tárolni tudunk sokat javult. Nem is olyan régen, a nyolcvanas években még hatalmas savas akkumulátorokat használtak a teherautókba, buszokba. Ma azt az energiamennyiséget már jóval kisebb tömegegységen lehet tárolni. E tekintetben nagyon sok kutatás van, a folyamat halad előre, de nagyon fontos, hogy még komolyabb lépések történjenek ezen a területen a fent vázolt vízió megvalósulásához – mondta Tordai Péter.

(A Millásreggeli gazdasági rádióműsorban, a 90.9 Jazzy rádión elhangzott interjú szerkesztett változata.)

Forrás: NRGreport