Trading

Újra tiszta olaj folyik a Barátság vezetékben

NRGreport | 2019.05.03. 12:04

Ismét minőségi kőolaj érkezik a Barátság vezetéken Fehéroroszországba Oroszországból – idézte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség csütörtökön a Belnaftahim fehérorosz olajfeldolgozó és -szállító vállalat közleményét. 

A vállalat szerint a klórral szennyezet kőolajat a vezeték orosz szakaszán a Brjanszk megyében található ucsénai ellenőrző állomás tározóiba ürítették ki. A szükséges műszaki műveletek és mintavételek elvégzése után – amelyen jelen voltak az orosz Transznyefty és a fehérorosz Gomeltransznyefty – a szállítás újraindult a moziri állomás irányába.

Május közepére helyreállhat az olajszállítás

A Barátság kőolajvezeték déli szakaszán május közepére áll helyre az olajszállítás, erről született megállapodás az orosz Energia Minisztérium, a Mol, a Slovnaft, a Transznyefty, a Transpetrol és a Ukrtransnafta képviselői részvételével Budapesten lezajlott tárgyaláson. A Mol keddi tájékoztatása szerint a felek rögzítették, hogy milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a vezetéken keresztül érkező kőolaj minősége május közepére megfeleljen a szlovák és a magyar minőségi elvárásoknak. Ettől az időponttól a szállítás visszaállhat a normális kerékvágásba – jelezték. A Mol és a Slovnaft szakértői egyúttal folyamatosan mérik és ellenőrzik a vezetéken keresztül érkező kőolaj minőségét – tették hozzá.

A Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek. Emiatt több európai ország, így Lengyelország, Németország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és a balti köztársaságok a múlt héten felfüggesztették a Barátság kőolajvezetéken át érkező olajimportot, és többen, így Magyarország is biztonsági tartalékukat is felszabadították.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat képviselője pénteken arról tájékoztatott, hogy a vizsgálatok szerint a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe. Az érintett cég később közölte, hogy a létesítmény már nem áll a tulajdonában.

A Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése címén büntetőeljárás indult Oroszországban.

 

Címlapkép forrása: MTI.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.