Fenntarthatóság

Ezeket vegye figyelembe, ha elektromos autót venne

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.05.06. 12:42

Ha eldöntötte, hogy szeretne elektromos autót vásárolni, de nem tudja, mire kell figyelnie, akkor ez a cikk önnek készült – ezek alapján válassza ki, végül melyik lesz a befutó.

Az egy töltéssel megtehető távolság

Pár évvel ezelőtt inkább csak településen belül volt érdemes elektromos autóval közlekedni, mivel nagyon kis távot lehetett megtenni vele egy töltéssel. Mostanra azonban már gyártanak olyan kocsikat is, amelyek viszonylag hosszabb távon is tudnak közlekedni anélkül, hogy félúton órákat kellene várni a töltésre valamelyik benzinkúton. Egy Nissan Leaffel például már lehet 250 kilométer körül menni, a Tesla X modellje pedig 410 kilométert bír egyetlen töltéssel. Érdemes belekalkulálni a választásba azt is, hogy mennyi töltőállomás érhető el a közelünkben, vagy azon az útvonalon, ahol általában közlekedünk.

Az akkumulátor garanciája

Bár egy elektromos autó akkumulátora jó pár évig bírja, azért bőven lehet vele olyat csinálni, ami rövidíti az élettartamát: ilyen például, ha gyakran van magas hőmérsékleten, vagy hajlamosak vagyunk túltölteni. Így érdemes azt is figyelembe venni, ha elektromos autót vásárolunk, hogy milyen garanciát adnak a kocsi akkumulátorára. Jellemzően 5-8 évig szoktak ilyen garanciát adni, és ezt akkor érdemes komolyabban megfontolni, ha sokat vezet, vagy ha hosszú ideig akarja megtartani az egyébként nem is olyan olcsó elektromos autóját.

A közelben lévő töltőállomások

Nagyon megnehezítheti a mindennapjainkat, ha olyan helyen élünk, ahol alig van használható töltőállomás – ahogy egyre több elektromos autó lesz az utakon, úgy egyre nehezebb lesz szabad töltőhelyet találni például városon belül. Így érdemes átgondolni azokat az útvonalakat is, amiken minden nap járna a kocsival, valamint azt, hogy van-e esély rá, hogy a töltőhelyeket a közelben bővítsék. Az otthoni töltés ugyanis még mindig elég drága lehet – kivéve, ha megújuló energiával tudjuk megoldani.

Karbantartás

Azt tudni kell, hogy az elektromos autók karbantartása elég drága lehet, hiszen kifinomult részekből rakják össze. Azzal is érdemes számolni, hogy sok autószerelő még nem biztos, hogy elvállalja a munkát. Számítani kell rá, hogy márkaszervizbe kell hordani az autót, és arra is, hogy kicsit magasabb áron lesz a javítás, mint ahogyan ahhoz egy hagyományos autónál hozzászokhattunk. Elektromos autót vásárolni és fenntartani még mindig nem olcsó mulatság, de ahogyan a technológia fejlődik, úgy lesz egyre inkább elérhető a lehetőség mindenki számára.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.