Vállalatok

A katariak szerint eljött az olajár mélypontja

NRGreport | 2015.10.12. 09:29

Mohammed al Sada, katari energiaügyi miniszter szerint az olajárak elérték mélypontjukat és 2016 lehet a fellendülés éve – írja a Rigzone.com.

Az OPEC-en kívüli országok olajkitermelésének növekedése jelentősen lassult az idei évben és 2016-ban akár a termelés csökkenése is bekövetkezhet – áll a katari energiaügyi miniszter közleményében. A közlemény szerint ugyanakkor az OPEC-országok kitermelése a jövő évre napi 30,5 millió hordóra nőhet a jelenlegi 29,3 millió hordóról, köszönhetően a növekvő keresletnek.

A jelenlegi olajárszint miatt a nagy olajcégek a 2014-es 650 milliárd dollárhoz képest 20 százalékkal kell mérsékeljék tőkeberuházásaikat. Ez a trend pedig a termelés csökkentéséhez vezethet a miniszter szerint.

Az északi-tengeri Brent könnyűolajfajta idén 8,2 százalékot, az elmúlt egy évben pedig összesen 41 százalékot veszített értékéből, múlt pénteken 52,65 dollárra nőtt a nyersolajtípus ára a londoni kereskedésben. Az OPEC és a szervezeten kívüli tagországok szakértői a hónap végén találkoznak Bécsben, következő egyeztetésükön – írja a lap.

  NRGreport
Címkék
#Katar   #kőolajkitermelés   #olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.