NRGreport
Menü

A katariak szerint eljött az olajár mélypontja

Mohammed al Sada, katari energiaügyi miniszter szerint az olajárak elérték mélypontjukat és 2016 lehet a fellendülés éve - írja a Rigzone.com.

Az OPEC-en kívüli országok olajkitermelésének növekedése jelentősen lassult az idei évben és 2016-ban akár a termelés csökkenése is bekövetkezhet - áll a katari energiaügyi miniszter közleményében. A közlemény szerint ugyanakkor az OPEC-országok kitermelése a jövő évre napi 30,5 millió hordóra nőhet a jelenlegi 29,3 millió hordóról, köszönhetően a növekvő keresletnek.

A jelenlegi olajárszint miatt a nagy olajcégek a 2014-es 650 milliárd dollárhoz képest 20 százalékkal kell mérsékeljék tőkeberuházásaikat. Ez a trend pedig a termelés csökkentéséhez vezethet a miniszter szerint.

Az északi-tengeri Brent könnyűolajfajta idén 8,2 százalékot, az elmúlt egy évben pedig összesen 41 százalékot veszített értékéből, múlt pénteken 52,65 dollárra nőtt a nyersolajtípus ára a londoni kereskedésben. Az OPEC és a szervezeten kívüli tagországok szakértői a hónap végén találkoznak Bécsben, következő egyeztetésükön - írja a lap.

Forrás: Rigzone