Címlap

Dízelbotrány – NGM: korai az adókiesést illetően becslésekbe bocsátkozni

NRGreport | 2015.11.10. 15:38

Nincsenek olyan adatok, amelyek bizonyítanák, hogy Magyarországnak konkrét bevételkiesést okozott a Volkswagen-konszern körül kialakult botrány, és a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművekkel kapcsolatban korai az adókiesést illetően becslésekbe bocsátkozni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy felszólításra reagálva közölte ezt. Arra kérték, hogy számszerűsítse, hány milliárd forintnyi veszteséget okozott adókiesésekben a Volkswagen dízelbotránya. Pénteken Matthias Müller, a Volkswagen-konszern elnöke bejelentette: magukra vállalják a ténylegesnél alacsonyabbnak feltüntetett szén-dioxid-kibocsátási értékek miatt a járművek tulajdonosaira esetleg utólagosan háruló adófizetési kötelezettségeket.

Az NGM keddi közleményében kiemelte: nincs mit számszerűsíteni, mert nincsenek olyan adatok, amelyek bizonyítanák, hogy Magyarországnak konkrét bevételkiesést okozott a Volkswagen-konszern körül kialakult botrány.

A tárca szerint a vizsgálatot végző német hatóság megállapításait, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság intézkedéseit követően lehet érdemben továbblépni.

Az NGM kifejti: az autópiacon az elmúlt időszakban nem történt olyan jellegű változás, amelyet az ágazat korábban feltételezett. Nem érződnek a magyarországi autógyártásban olyan hatások, amelyek egyértelmű lépésre kényszerítenék a kormányt.

A magyar ipar az utóbbi két évben trendszerűen növekszik, és továbbra is lendületben van. Az államkasszába érkező adóbevételek folyamatosan emelkednek – áll a közleményben.

"Együttműködünk partnereinkkel és arra törekszünk, hogy Magyarországon a járműgyártás változatlan kapacitással tudjon működni. Ezt erősíti egyebek között az is, hogy az Audi győri motorgyára nemrég 32 milliárd forintos fejlesztést jelentett be, melynek során minden eddiginél környezetkímélőbb és alacsonyabb fogyasztású motorokat gyártanak majd. A beruházással 380 új munkahely jön létre" – emlékeztetett a minisztérium.

  NRGreport
Címkék
#dízelbotrány   #NGM   #Volkswagen   #VW  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.