Trading

Magyarország húzná az egyik legtovább a biztonsági olajtartalékból az EU-ban

NRGreport | 2019.05.15. 05:56

A Barátság-kőolajvezetékbe került szennyezett orosz olaj, illetve a szállítások és átvétel időszakos felfüggesztése kapcsán felvetül a kérdés, hány napig húznák ki az egyes országok kizárólag vésztartalékaikra utalva. Azt már a korábbi, az ügy kapcsán megjelent közlésekből lehetett tudni, hogy a magyar biztonsági olajtartalék nagyjából 100 napra elegendő, érdemes ugyanakkor azt is megvizsgálni, nemzetközi összevetésben hogyan értékelhető ez a szám.

Az EU-tagországok között Magyarországnak van holtversenyben a második legnagyobb olaj vésztartaléka az Eurostat uniós statisztikai iroda februári állapotot tükröző adatai szerint. A magyar biztonsági olajtartalék 104 napra elegendő, ami pontosan megegyezik azzal, amennyi ideig a svéd tartalék elegendő lenne rendkívüli esetben, tehát a kereskedelmi olajszállítmányok esetleges leállásakor.

A legtovább, 160 napig a finn tartalék tartana ki, míg ilyen szempontból a harmadik helyen szintén holtversenyben Szlovákia és Spanyolország áll, egyaránt 101-101 napra elegendő vésztartalékkal. A relatív értelemben legkisebb biztonsági olajtartalékkal Dánia (76 nap), Észtország (70 nap) és az Egyesült Királyság rendelkezik (62 nap).

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy több olyan ország sem közölt februári adatokat, amely a korábbi hónapokban a magyarral nagyjából megegyező időszakra elegendő (például Németország), vagy azt meghaladó biztonsági olajtartalékkal rendelkezett (például Görögország, Málta).

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.