Vállalatok

Árzuhanástól tart, tovább szoríthatja a csapot az olajkartell

NRGreport | 2019.05.21. 11:59

Az idei év végéig meghosszabbíthatja az olajtermelés visszafogásáról szóló döntése hatályát a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC). 

A Wall Street Journal értesülése szerint az olajkartell és a vele együttműködő olajországok attól tartanak, amennyiben nem hosszabbítják meg a napi összesen 1,2 millió hordós termeléscsökkentési intézkedést, az meredek árcsökkenést idézne elő az olajpiacon.

A hírek szerint erre két verziót tartanak elképzelhetőnek a döntéshozók: egyrészt, hogy a tavaly decemberi megállapodás keretében önkéntes kitermeléscsökkentést vállaló országok mindegyike 100 százalékos mértékben megfelel a vállalásának; a másik megoldást pedig az jelenti, hogy az egyes tagok új, egyéni vállalást tesznek a 2018 szeptember-decembebri időszak valós kitermelési adatait bázisnak véve.

A helyzetet bonyolítja, hogy a két lehetőség meglehetősen eltérő kifutással bírna az olajpiacra nézve. Míg ugyanis a decemberi megállapodásnak való szigorú megfelelés várhatóan a globális tartalékok csökkenését idézné elő a második félévben, addig a másik opció ezzel egyenesen ellentétes hatást gyakorolna a tartalékokra.

Erősen kérdéses, hogy az olajkartell hogyan tudna olyan országokat rávenni vállalásaik teljesítésére, amelyek eddig sem igazán törekedtek erre, mint például Irak vagy Oroszország, amely akár a megállapodásból történő kilépést is választhatja. Sőt, Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter CNBC által idézett szavai szerint Oroszországban a termelés növelése is napirenden lehet.

Az olajárak egyelőre nem reagálnak jelentős emelkedéssel a termeléscsökkentés esetleges meghosszabbításának hírére. A Brent spot árfolyama néhány tized százalékkal gyengül este. 

Árzuhanástól tart, tovább szoríthatja a csapot az olajkartell

Ugyanakkor a WTI azonnali árfolyama stagnál, illetve minimálisan erősödik. 

Árzuhanástól tart, tovább szoríthatja a csapot az olajkartell

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.