Fenntarthatóság

A Tesla saját lélegeztetőgépet készít

NRGreport | 2020.04.09. 06:13

A Tesla mérnökei felraktak egy videót a Youtube-ra, ahol bemutatták az első saját építésű lélegeztetőgép prototípusukat. Nem arról van szó, hogy az autógyár csapata megtanult és átállt orvosi eszközt gyártani, hanem segítségükre voltak a ebben a Medtronic orvosi műszergyártó szakemberei.

Elon Musk már adományozott pár ezer maszkot és lélegeztetőgépet az amerikai kórházaknak, de ezek nem a saját gyáraiból, hanem kínai importból származtak – írja a Villanyautosok.hu.

A Youtube videóban a szakemberek megmutatják a prototípus két példányát. A szakemberek kiemelték, fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb Tesla alkatrészt fel tudják haználni, mivel a hagyományos lélegeztetőgépek alkatrészeiből is hiány van már, amit a gyár nem akar tovább súlyosbítani. Az alábbi képen narancssárgával vannak jelölve az újragondolt autó-alkatrészek, kékkel a speciális orvosi komponensek.

A prototípus oxigénnel dúsított levegőt fúj be a páciens tüdejébe (ha kell rásegítéssel), és segít kicserélni az elhasználódott CO2-vel teli kilélegzett gázokat. A készülék szenzorokkal van ellátva, amik egy képernyőn jelzik a beteg légcseréjének paramétereit – amihez még amolyan Teslás felhasználói felületet is gyártottak. Saját (autógyártási) alkatrész például a kocsikból való tartály, amiben a levegőt keverik oxigénnel, de az egész berendezés vezérlését is a Tesla 3-as infotainment rendszerének számítógépére bízták és az elektronika több része is ebből a modellből származik. A berendezés kapott egy akkumulátort is, amivel 20-40 percig lehet működtetni, ha például mozgatni, rövid távon szállítani kell a beteget- írja a Villanyautosok.hu.

Címlapkép forrása: Teslarati.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.