Mobilitás

Meglepő úti céljaik vannak a Mol Limósoknak – Rengeteg autót vesznek igénybe több napra

Major András | 2020.09.14. 14:00

Lökést adott a napidíjas bérlés júniusi bevezetése a Mol autómegosztó szolgáltatása, a Limo forgalmának. A felhasználók rengeteg autót vesznek igénybe több napra, az első számú célpontok között szerepel a Balaton, de vannak felhasználók, akik Pécsre, illetve Békéscsabára is eljutottak a flottába tartozó elektromos autóval. A társaság további újdonságokat vezetett be; a flotta rövid időn belül ismét elektromos autókkal bővült és a Limók előrendelhetővé váltak a kívánt helyszínre, ugyanakkor szabálytalan használat esetén új, jelentősnek mondható bírságokra is számíthatunk.

Az elmúlt hónapok a Mol Limo felhasználóinak szokásaiban is változásokat hozott. A járvány hazai megjelenése alatt a szolgáltatást igénybe vevők jellemzően munkába járáshoz és bevásárláshoz használták a Limót, hiszen akinek muszáj volt útnak indulni, a tömegközlekedés helyett az autómegosztó szolgáltatások egy olyan alternatívát jelentettek, amellyel jelentősen csökkenthető a társas érintkezések száma. A Mol a körülményekre tekintettel az egészségügyi alkalmazottak támogatásáról is döntött, és fejenként 20-20 ezer forintos kuponnal segítette a szektor dolgozóinak biztonságos munkába jutását és hazaérkezését.

A járványhelyzet enyhülése pozitívan hatott a Limóra is, azóta fokozatosan emelkednek a forgalmi számok. Júniusban a napi díjas bérlés bevezetése új lökést adott a szolgáltatásnak, a konstrukció a felhasználók körében elsöprő sikert aratott, akik rengeteg autót vesznek igénybe akár több napra is; nagyon sokan hagyják el Pest megyét, ami hétvégén akár 30-50 utat is jelent – közölte érdeklődésünkre a Mol. Az első számú célpont a Dunakanyar, a Balaton északi partja, Siófok-Zamárdi környéke, Győr és Kecskemét, de vannak, akik Pécsre, illetve Békéscsabára jutottak el elektromos autóval. Az elektromos Limókkal megtehető utak számának és hosszának növekedését az is elősegíti, hogy a bérlők egyre több helyen tudják igénybe venni a Mol Plugee elektromos töltőit mind Budapesten, mind országszerte.

Bővülő felhasználói kör és flotta

A vidéki utak hatása egyértelműen tükröződik a megtett kilométerekben is: a napidíjas bérlés elindulása óta mintegy 300 ezer kilométert tettek meg a felhasználók a Limókkal. A társaság a szolgáltatás bevezetésével új ügyfeleket is nyert, a regisztrált felhasználók száma így már meghaladja a 67 ezret.

A társaság célja továbbra is a flotta bővítése és az elektromos autók arányának növelése, így az elmúlt időszakban 50 darab elektromos modellel – júniusban 20 darab BMW i3-mal, augusztusban pedig 30 darab Hyundai Kona Electric-kel bővült a flotta. A Mol Limo flottája így a 2018 eleji 300-ról két és fél év alatt 50 százalékkal, 450-re nőtt, és az eltérő hajtásmódokat is figyelembe véve immár tíz különféle típusból áll, ezen belül öt elektromos modellből (VW e-UP, Smart EQ fortwo, Smart EQ forfour, BMW i3, Hyundai Kona). Valamennyi típusra van igény, a választás, illetve mindennapi használat során pedig a praktikus szempontok – például férőhely, hatótáv – érvényesülnek, mindemellett az is látszik, hogy az újonnan bevezetett típusokat szeretik kipróbálni a felhasználók – válaszolta érdeklődésünkre a Mol.

A legtöbbet futott autókba már 20-25 000 kilométert raktak bele a felhasználók. Bár a tapasztalat az, hogy a Limósok többsége a legnagyobb odafigyeléssel vezeti az autókat, viszont, ahogy egy mindennapos autó használat esetén, úgy náluk is történnek balesetek, ami miatt már kellett kivonni Limókat a forgalomból. A Mol tájékoztatása szerint kisebb koccanások napi szinten, nagyobb, a flotta operátorok beavatkozását igénylő esetek pedig átlagosan heti egy-két alkalommal fordulnak elő; a téli időszakban, az útviszonyokból adódóan értelemszerűen valamivel gyakrabban, mint nyáron.

További újdonság, hogy a Limók 5000 forint ellenében már elő is rendelhetők, így lehetséges előre – minimum 24, maximum 72 órával a tervezett indulási időpont előtt – egy megadott helyszínre autót igényelni.

Kutyával, külföldre? – Ne a Limóval!

A nem megfelelő használatot megelőzendő ugyanakkor a Mol új díjakkal, illetve bírságokkal is kiegészítette a szolgáltatás általános szerződési feltételeit augusztusban. Így például 20 ezer forintjába kerülhet a felhasználónak, ha a Limóban állatot szállít, ez ugyanis tilos, mégpedig leginkább az erre allergiás utasok védelmére tekintettel. A mit sem sejtő, kutya- vagy macskaszőrre allergiás utas ugyanis nem tudhatja, hogy előtte ült-e az autóban háziállat; amennyiben igen, úgy elég kellemetlen perceket élhet át, amit a társaság érthető módon mindenképpen el kíván kerülni. A szolgáltatás sajátságai miatt a Mol egyelőre nem tervezi, hogy bevezeti az állat szállíthatóságát a flotta bizonyos autóinál. Míg a taxik esetében fel van tüntetve, hogy az adott autó állatbarát-e, így azt könnyű elkerülni, addig a Limo flotta önálló, vagyis nem lehetne követni, melyik autóban szállítottak állatot.

A szigorítások értelmében a maximális bérlési idő engedély nélküli túllépése a napidíjon felül további 20 ezer forinttal terheli meg a felhasználó számláját, míg az autó átalakítása miatt 100 ezer forintos bírság jár. A Mol ugyanakkor nem kívánta megosztani velünk, hogy egyes felhasználók konkrétan milyen jellegű átalakításokat is eszközölnek a Limókon – vélhetően már csak azért sem, mert ezzel sem akarnak tippeket adni a szerződési feltételek megszegéséhez.

Külföldi utazást továbbra sem érdemes a Limókkal tervezni, már csak azért sem, mert Magyarország határának átlépéséért 150 ezer forintot kell fizetnie a szabályt megszegő bérlőnek. Az is előfordul, hogy a felhasználók nem a meghatározottak szerint zárják le az autót, ami – például az akkumulátor lemerítése esetén – 25 ezer forintjába lehet a figyelmetlen autósnak. Ezt elkerülendő a Limo ügyfélszolgálata figyelemmel követi az ilyen utakat és igyekszik elérni az utasokat annak tisztázására, hogy befejezték-e vagy még folytatják-e az útjukat. Szintén biztonsági okokból a Mol a bérlés automatikus lezárását is bevezette. Így, amennyiben a felhasználó Limo-zónán belül parkol és minden lezárási feltétel teljesül, az autót, illetve a bérlést biztonsági okokból 5 perc elteltével lezárják.

Biztonsági intézkedések a vírussal szemben is

A társaság kézenfekvő módon kiemelt figyelmet fordít a biztonságos autózásra, és erre igyekszik sarkallni a felhasználókat is, ezért a honlapján elérhető úgynevezett Limo Kódexben gyűjtötte össze a közösségi autózás hat viselkedési alapszabályát, kitérve például az ittas vezetésre és gyorshajtásra is. A koronavírus jelentette kockázat csökkentése érdekében a Limókat továbbra is maszkban, kesztyűben, "fokozottan" takarítják, és az autókban kézfertőtlenítőt és zsebkendőket helyeznek el a szükséges higiénia biztosítása érdekében. A Mol "cserébe" arra kéri a felhasználókat, hogy szemetet ne hagyjanak az autóban; lehetőség szerint használat előtt és után töröljék le a kormányt, valamint viseljenek maszkot, kesztyűt; amennyiben pedig betegnek érzik magukat, úgy ne használják az autókat.

 

Fotó: MOL

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.