Trading

Közel hároméves csúcsra emelkedtek az olajárak, már 80 dollárt jósolnak az elemzők szeptember végére

NRGreport | 2021.09.25. 02:18

Három hete emelkednek az olajára a globális termelési zavarok és a készletcsökkenés hatására. A rallyt némileg visszafogta, hogy Kína megtartotta első állami nyersolajkészlet-árverését.

A Brent hordónként 78,03 dollárra emelkedett a pénteki nap folyamán, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj több mint 40 centtel, 74,00 dollárra.

A Brent ezzel 2018 októbere óta eddigi legmagasabb záróértéket érte el, a WTI pedig az idei év júliusa óta nyilvántartott legmagasabb záróértéket produkálta, immáron második napja. Utoljára július elején járt ilyen magasságban a Brent árfolyama: először júniusban tört ki 75 dollár fölé, majd júliusban 77 dollár körüli csúcsot ért el.

A piaci ellátási zavarok és a finomítói kereslet kielégítéséhez szükséges valószínű készletkivonások mostanra árazódtak be – mondta Louise Dickson, a Rystad Energy vezető olajpiaci elemzője.

Az ellátási zavarok némelyike akár hónapokig is eltarthat, és mindez már most is az amerikai és a globális készletek erőteljes csökkenéséhez vezetett.

Az amerikai olajfinomítók az Öböl-menti nyersolajat próbálják iraki vagy kanadai olajjal pótolni.

India nyersolajimportja is augusztusban már háromhavi csúcsra emelkedett.

Az OPEC+ szervezet néhány országa szintén küzdött a kibocsátás növelésével a világjárvány alatti beruházások vagy karbantartási késedelmek miatt.

Irán, amely több olajat akar exportálni, közölte, hogy hamarosan újra leülne tárgyalni a világhatalmakkal a 2015-ös nukleáris megállapodás folytatásáról.

A Brent szeptember végére elérheti a 80 dollárt a készletkivonások, az OPEC alacsonyabb kitermelése és az erősebb közel-keleti kereslet miatt – írták a UBS elemzői.

 

 

  NRGreport
Címkék
#Brent   #Irán   #nyersolaj   #olajár   #OPEC+   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.