Szabályozás

Rossz levegőminőség miatt pereli Portugáliát az EU

NRGreport | 2021.11.22. 06:00

Az Európai Bizottság úgy döntött, bepereli Portugáliát a magas nitrogén-dioxid szint által okozott rossz levegőminőség miatt.

A Bizottság azzal vádolja a dél-európai országot, hogy nem hozott megfelelő intézkedéseket a probléma kezelésére.

"Portugália három levegőminőségi övezetben folyamatosan és tartósan túllépte az éves nitrogén-dioxid határértéket" – áll a Bizottság közleményében, melyből az is kiderül, három övezet közül kettő az ország legnagyobb városai között helyet foglaló Lisszabon és Portó egy-egy részén található.

A légszennyezés, mely Portugália említett területein különösen nagy, sok más területen is jelen van. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2019-es jelentésében figyelmeztet, szinte minden európai városlakó ki van téve az egészséges szintet meghaladó szennyezésnek, s az ezzel járó környezeti- és egészségügyi kockázatoknak.

A főként autók, erőművek és gyárak kibocsátásából eredő nitrogén-dioxid, növeli a légzőszervi és szívbetegségek kockázatát. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint az gáz évente 50 000 idő-előtti halálesetért felelős az EU-ban.

A Bizottság portugál városok légszennyezettségével kapcsolatos aggálya, s felhívása tegyenek valamit ellene tehát nem alaptalan. 2019 májusában értesítést küldött Portugáliának a kérdésről, majd 2020 februárjában újabb figyelmeztetést nyújtott be, két hónapot adva az országnak a válaszadásra és a szükséges intézkedések meghozatalára, ám a portugál hatóságok erőfeszítéseit elégtelennek minősítették.

"Az uniós jogszabályokban rögzített levegőminőségi előírások teljes körű végrehajtása kulcsfontosságú az emberi egészség hatékony védelme és a természeti környezet megóvása szempontjából." – közölte a Bizottság, mely ezután az Európai Bíróság elé terjeszti Portugália ügyét. A dél-európai ország esete egyébként nem egyedi. Az Európai Bíróság szerint az év elején Németország lépte túl a nitrogén-oxidokra vonatkozó határértékeket több városban, többek között Berlinben.

 

Cikk forrása: Reuters.com
Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.