Innováció

Minden eddiginél zöldebb funkcióval bővültek az Apple telefonjai

Devenyi Dalma | 2023.01.03. 06:00

Zöld funkcióval bővültek az Apple telefonjai az Egyesült Államokban. Az iOS16 operációs rendszert használók mostantól beállíthatják, hogy készülékük lehetőség szerint zöld energiával töltsön fel. 

 

Ez mit jelent? Ha az „Akkumulátorállapot és töltés” menüpontban a felhasználó bekapcsolja a „Töltés tiszta energiával” opciót, az Apple megpróbálja nyomon követni a töltési szokásait, és amikor töltőre csatlakoztatja, csak akkor tölti fel a telefonját, amikor viszonylag alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiát termelnek – legyen az napenergia, szélenergia vagy nukleáris energia. Ez az új lehetőség az Apple a Berkeley Egyetem CoolClimate Network nevű szervezetével kötött partnerségének része.

Az új funkció segítségével zöldebb lehet a telefontöltés. (Forrás: CleanTechnica)

Nyilvánvaló, hogy az Apple azt is látja és figyeli, hogy milyen energiaforrásokat használnak valós időben az áramtermeléshez. Feltehetően nyomon követi az ilyen áramtermelés mintáit is, és megpróbálja a legzöldebb áramtermelés idejét összevetni azzal, amikor a user a telefonját bedugja a hálózatba.

Ahogy az Apple októberben írta: „Az Egyesült Államokban az iOS 16-on keresztül elérhető új funkció a várható töltési időkben megvizsgálja az áramforrásokat, és arra optimalizál, hogy mikor használ a hálózat tisztább energiaforrásokat, például nap- vagy szélenergiát„.

Tehát még ha valaminek nincs is napelem a tetőjén vagy előfizetése 100%-ban tiszta áramra, akkor is zöldebb módon töltheti a telefonját, ha bekapcsol egy funkciót az iPhone-ján. Jó kezdeményezés!

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.