NRGreport
Menü

Egyre több amerikai földgázt fog venni az EU

Megállapodás született arról, hogy augusztus 20-án Juncker elnök kereskedelmi tanácsadója és egy kereskedelemmel foglalkozó vezető uniós tisztviselő Washingtonba utazik, hogy találkozzanak amerikai kollégáikkal, és folytassák a július 25-én kiadott Trump-Juncker közös nyilatkozat végrehajtására irányuló munkát - jelentette be tegnapi közleményében az Európai Bizottság. Az anyag hangsúlyosan tartalmazza azt, hogy a munkacsoport azon dolgozik, hogy növeljék az Európába irányuló amerikai cseppfolyósítottföldgáz, azaz LNG-exportot. 

Az első amerikai LNG-szállító hajó 2016 áprilisában futott be a portugáliai Sines kikötőjébe. Azóta az EU USA-ból származó cseppfolyósítottföldgáz-importja nulláról mára 2,8 milliárd köbméterre emelkedett - mutat rá a közlemény és egy bizottsági ábrát is beletettek az európai import felfutásáról. 

Egyre több amerikai földgázt fog venni az EU

A közlemény emlékeztet rá, hogy a július 25-i washingtoni közös nyilatkozatukban Juncker elnök és Trump elnök megállapodtak abban, hogy megerősítik az EU és az USA közötti stratégiai együttműködést az energia területén. A megállapodás értelmében az Európai Unió több cseppfolyósított földgázt importál majd az USA-ból energiaellátásának diverzifikálása és biztonságosabbá tétele érdekében. Az EU és az USA ezért arra törekszik majd, hogy megkönnyítse a cseppfolyósított földgáz kereskedelmét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: 

"Az Európai Unió kész arra, hogy megkönnyítse az USA-ból származó cseppfolyósított földgáz importjának növelését, ami már javában zajlik. Az amerikai cseppfolyósított földgáz exportjának növekedése versenyképes árak mellett egyre nagyobb és stratégiai szintű szerepet játszhat az EU gázellátásában; ugyanakkor az USA-nak is szerepet kell vállalnia ebben azzal, hogy csökkenti a cseppfolyósított földgáz exportját sújtó bürokratikus korlátozásokat. Az energia területén folytatott együttműködéssel mindkét fél sokat nyerhet."

Miguel Arias Canete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos hozzátette: 

"A diverzifikáció fontos elem az uniós földgázellátás biztonságának garantálásában. A versenyképes árú amerikai cseppfolyósított földgáz importjának növelése ezért üdvözlendő. Az import növelésére olyan időszakban kerül sor, amikor az EU saját földgáztermelése a vártnál nagyobb ütemben csökken, miközben a szénerőművek fokozatos bezárása is felgyorsul az EU-ban."

Érdemes tudni, hogy az EU több mint 638 millió EUR értékben nyújtott társfinanszírozást az LNG-vel kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektekhez, illetve vállalt kötelezettséget ilyen projektek társfinanszírozására. Az EU-ban meglévő 150 milliárd köbméter szabad kapacitás mellett az EU 14 cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektet támogat, amelyek további 15 milliárd köbméterrel növelik a kapacitásokat 2021-re - ez a kapacitás fogadhatja az amerikai cseppfolyósítottföldgáz-importot, amennyiben a piaci feltételek megfelelőek, az árak pedig versenyképesek lesznek.

A közlemény azonban emlékeztet arra is, hogy jelenleg az USA jogszabályai még mindig előzetes jóváhagyást írnak elő a szabályozó részéről az Európába irányuló cseppfolyósítottföldgáz-szállítmányok számára.

Ezeket a korlátozásokat fel kell oldani, és az amerikai szabályozásnak könnyebbé kell tennie az amerikai cseppfolyósított földgáz Európába történő kivitelét.

Érdekes, hogy a mai bizottsági közlemény csak az LNG-vel foglalkozik, miközben a július 25-i megállapodásban a fokozott európai szójaimport is benne volt. Sőt a CNBC cikke szerint Németországban akár az Északi Áramlat 2 projektbe is bevonhatják majd az amerikai energetikai cégeket és ez is segíthet majd enyhíteni az USA és az EU közötti esetleges kereskedelmi háborús veszélyeket.

Forrás: Portfolio