Trading

Új csúcsra drágult az olaj

NRGreport | 2019.03.20. 07:16

Új 2019-es csúcsra emelkedtek az olajárak kedden, azt követően, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) törölte áprilisra beütemezett ülését, ezzel gyakorlatilag júniusig meghosszabbítva az év elejétől érvényes kitermeléscsökkentési intézkedést. 

A Brent azonnali árfolyama kedden délután minimális emelkedéssel 67,30 dollár körül jár. 

Új csúcsra drágult az olaj

A WTI spot jegyzése ugyanekkor szintén kis mértékben erősödve 59,30 dollár körül tartózkodik. 

Új csúcsra drágult az olaj

Az olajárak legutóbb 2018 novemberében jártak a mostanihoz hasonló magasságban, akkor azonban már egy október eleje óta tartó esés közepén jártak, ami az év végéig ki is tartott, nagyrészt a kereslettel kapcsolatos aggályok hatására.

Az OPEC országok tavaly decemberben állapodtak meg abban, hogy januártól napi 800 ezer hordóval fogják vissza kitermelésüket, ezen felül több nem OPEC-tag olajország további napi 400 ezer hordós csökkentést vállalt. Az ennek hatására a nagyjából az év eleje óta tartó drágulást az iráni és venezuelai olajipart és -exportot célzó, a globális kínálatot szűkítő washingtoni szankciók is támogatják.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentésében arra figyelmeztetett, a második negyedévben mérsékelt deficit alakulhat ki az olajpiacon. Ezzel egybevágóan a következő hónapokban várható kínálati szűkületre utal az is, hogy a Brent határidős piacán májusi szállításra hordónként 1,2 dollárral magasabb jegyzés alakult ki, mint a decemberire – hívta fel a figyelmet a CNBC.

Az áremelkedést ugyanakkor fékezheti a következő időszakban az Egyesült Államok olajtermelésének folytatódó bővülése, de a világgazdaság kilátásaival kapcsolatos, elsősorban a kereskedelmi vitával összefüggő aggályok is. Az amerikai EIA szerdán hozza nyilvánosságra a heti kitermelési és tartalék-adatait.

A Bank of America Merrill Lynch új prognózisa alapján idén átlagosan 70 dolláros Brent, valamint 59 dolláros WTI-árfolyam várható, ami jövőre 65, illetve 60 dollárra csökkenhet. A bank szerint a globális olajkereslet idén napi 1,2, jövőre pedig 1,15 millió hordóval bővülhet, ami nagyjából egybevág a piaci konszenzussal és az IEA várakozásaival.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #olaj   #olajár   #OPEC+   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.