Vállalatok

Nemzetközi együttműködés a nettó zéró karbonkibocsátás érdekében

NRGreport | 2022.02.25. 04:00

A KPMG a világ mintegy húsz globális szervezete mellett aláírta a Carbon Call nevű kezdeményezést, amelynek a célja, hogy felgyorsítsák a megbízható széndioxid-kibocsátási elszámolások fejlesztését – tájékoztatta a könyvvizsgáló az MTI-t.

A közlemény szerint a februárban San Franciscoban létrehozott Carbon Call aláírói – köztük a KPMG – munkájukkal nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az évszázad közepére elérhető legyen a nettó zéró kibocsátás. A Carbon Call a KPMG szerint rámutat a hiányosságokra, és megpróbálja betömni a jelenlegi globális elszámolási rendszerekben lévő réseket, különösen a széndioxid-kivonás, a földművelés, a metán- és az indirekt kibocsátás területén.

„Ma a szén-dioxid-számvitel adatminőségi problémákkal, mérési és jelentéstételi következetlenségekkel, silózott platformokkal és infrastrukturális kihívásokkal teli” – áll a Carbon Call elindításáról szóló közleményben.

„Ez megnehezíti a megbízható adatok összehasonlítását, kombinálását és megosztását, különösen a vállalatok számára”.

A kezdeményezés keretében a szakemberek már a tervezés szintjén igyekeznek azonosítani, hol van szükség pontosabb adatokra a megbízhatósághoz és átjárhatósághoz a számviteli rendszerek, illetve az azokat támogató adatrendszerek körében – jegyezték meg.

A Carbon Call életre hívója a ClimateWorks Foundation, a vállalati aláírók közé tartozik a Microsoft, az EY, a KPMG, a Deloitte, a Wipro, az LF Energy és a Capricorn Investment Group. A Cambridge-i Egyetemen működő Corporate Leaders Group Europe (CLG) is aláírta a felhívást. A CLG tagjai közé tartozik a Coca-Cola Europacific Partners, a DSM, az EDF, a Ball Corporation, az Iberdrola, az Interface, az Ingka, a Rockwool, a Salesforce, a Signify, a Sky és az Unilever. A Carbon Callt több kutatási és emberbaráti szervezet is támogatja, köztük a Global Carbon Project, a Global Council for Science and the Environment, a Nemzetközi Tudományos Tanács, a Skoll Alapítvány és a Linux Alapítvány.

„Ahogy az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések egyre nagyobb méreteket öltenek és egyre inkább általánossá válnak, úgy látjuk, hogy egyre nagyobb a bizalomhiány, mivel új ígéretek születnek anélkül, hogy rendelkeznének a teljesítés nyomon követésére alkalmas eszközökkel és rendszerekkel” – mondta Eliot Whittington, a CLG igazgatója.

Fotó forrása: Unsplash

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.