Fenntarthatóság

A Meteorológiai Hivatal megemelte a hőhullám hőmérsékleti küszöbét Angliában

NRGreport | 2022.04.02. 06:00

A Met Office meghatározása szerint hőhullámról akkor beszélünk, ha egy területen három egymást követő napon keresztül egy bizonyos szintet elérő vagy meghaladó napi maximumhőmérsékletet mérnek. Nyolc megyében az előrejelző gépek most 1°C-kal megemelték ezeket a határértékeket.

A változtatás bejelentésekor a szakértők azt mondták, hogy az éghajlati adatok „tagadhatatlan felmelegedést” mutatnak az Egyesült Királyságban, amely az üvegházhatásúgáz-kibocsátás növekedésével jár együtt

Az új határértékek a következők:

28°C Surreyben, Berkshire-ben, Buckinghamshire-ben, Bedfordshire-ben, Hertfordshire-ben és Cambridgeshire-ben. 27°C (81F) Lincolnshire-ben és 26°C (79F) Yorkshire keleti részén.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt években a globális felmelegedés következtében emelkedő átlaghőmérsékletet tapasztaltak. A korábbi határértékek meghatározásához az 1981 és 2010 közötti adatokat használták, az új határértéknél azonban az 1991 és 2020 közötti időszakot veszik alapul – közölte a Met Office.

Gyakoribb hőhullámok

A Met Office (Meteorológiai Hivatal, az Egyesült Királyság nemzeti meteorológiai szolgálata) hőhullám-küszöbértékei az Egyesült Királyságban 25 és 28 Celsius-fok között változnak, korábban London volt az egyetlen terület, ahol 28 Celsius-fok volt a határérték. A legtöbb délkelet-angliai megyében 27°C-os küszöbértéket, míg Anglia számos középső részén és Délkelet-Walesben 26°C-os küszöbértéket határoztak meg. Anglia és Wales többi része, Skócia egésze és Észak-Írország továbbra is a 25°Celsius-fokos küszöbérték alá esik.

Dr. Mark McCarthy, a Met Office Nemzeti Éghajlati Információs Központ szervezet vezetője szerint az éghajlati statisztikák az idők során „tagadhatatlanul melegedő tendenciát mutattak az Egyesült Királyságban„.

„A hőmérséklet-emelkedés Közép- és Kelet-Anglia egyes részein volt a legnagyobbak. Volt, ahol több mint 1,0 Celsius-fokot emelkedett a hőmérséklet, míg északabbra, Skócia és Észak-Írország egyes területein a hőmérséklet 0,7 Celsius-fokhoz közeli emelkedést mutatott” – tette hozzá.

Dr. McCarthy szerint a hőhullámok „szélsőséges időjárási események”, a tudományos kutatások azonban azt mutatják, hogy „az éghajlatváltozás valószínűbbé teszi ezeket az eseményeket”.

A tudós kifejtette, hogy a Met Office 2018-as tanulmánya szerint a légkör magasabb szén-dioxid-szintje miatt a hőhullámok 30-szor nagyobb valószínűséggel fordulnak elő most, mint 1750-ben. A szén-dioxid az az üvegházhatású gáz, amely a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a szén és a földgáz elégetésekor keletkezik mint melléktermék, és a globális felmelegedés egyik fő okozója.

Ha ezt nem szabályozzuk, az ember és a természet katasztrofális felmelegedést fog tapasztalni, ami súlyosbodó aszályokkal, nagyobb tengerszint-emelkedéssel és a fajok tömeges kihalásával jár majd.

 

„Az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedésével a hasonló intenzitású hőhullámok az előrejelzések szerint még gyakoribbá válhatnak, és talán már minden második évben előfordulhatnak.”- mondta Dr. McCarthy.

 

A hőhullám-küszöbértékek elkülönülnek a Met Office extrém hőségre vonatkozó figyelmeztetéseitől, amelyek az élet- és vagyonvédelem érdekében a nagyon magas hőmérsékletre hívják fel a figyelmet, valamint az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének hőség-egészségügyre vonatkozó figyelmeztetésétől – amelyet csak Angliára adnak ki, és amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hőhullámok közegészségre gyakorolt hatásaira.

A meteorológusok néhány ilyen új, szélsőséges hőségre vonatkozó figyelmeztetést – hasonlóan azokhoz, amelyeket a viharok, árvizek és más szélsőséges időjárási események esetén használnak – először 2021 júliusában adtak ki, miután egy hónappal korábban már elindították őket.

Eközben tavaly szilveszterkor és idén újév napján is rekordhőmérsékleteket mértek. 2019 nyarán megnövekedett a halálesetek száma, amikor az Egyesült Királyságban hőhullám tombolt, abban a júliusban 38,7°Celsius-fokos rekordhőmérsékletet mértek.

 

 

Forrás: BBC

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.