Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

2022-ben 67%-kal nőhet a német lakossági akkumulátor-értékesítés

NRGreport | 2022.04.06. 16:57

A háztartási akkumulátorok eladása Németországban 2022-re 67%-kal megugorhat, mivel a lakosság az energiatárolási technológiát alkalmazza az olcsóbb, megújuló és megbízhatóbb energiaellátás érdekében – közölte a BVES ágazati szövetség.

 

„A magas energiaárak és az ellátásbiztonságra való törekvés 2022-ben további lendületet ad a háztartási energiatároló akkumulátoroknak” – közölte a BVES szerdán, ismertetve a 3Energie Consulting által az iparág megbízásából készített tanulmányt.

 

A jelentés szerint a háztartási energiatároló akkumulátorok eladásai idén 67%-kal emelkedhetnek a 2021 végi 430 ezer darabról – áll a jelentésben.

 

Áprilisra ez a szám már 500 ezerre nőtt, ami 2,5 gigawatt (GW) , ez egy-két nagy atomerőmű kapacitásának felel meg.A 2021 végére tervezett, főként napenergiát termelő háztetőkre telepített egységek száma 145 ezerrel, azaz 50%-kal nőtt 2020-hoz képest, és 14-szerese a 2015-ös számnak.

 

Németországban 2,2 millió olyan napelemes fotovoltaikus rendszert tartanak számon, amelyek otthon termelnek áramot. A lakossági akkumulátorok megjelenése előtt a megtermelt villamos energia kizárólag a hálózatba került.

Most egyre többen vásárolnak akkumulátorokat, mivel azok egyre olcsóbbak és nagyobb teljesítményűek, és ezt a növekvő energiaszámlák közepette az önellátásra való törekvés is ösztönöz.

A háztartások, jellemzően a családi házakkal rendelkező családok korszerűsítik otthonaikat, hogy a felesleges energiát általános használatra, illetve egyre inkább elektromos autók és hőszivattyúk működtetésére használják.

A BVES által képviselt energiatároló iparág teljes forgalma tavaly 29%-kal 8,9 milliárd euróra (9,7 milliárd dollár) nőtt, és 2022-ben ismét ennyivel emelkedhet – közölte a 3Energie.

Az értékesítésnek mégis voltak akadályai, mint a logisztikai és ellátási lánc szűk keresztmetszetei, amelyek nyersanyag- és alkatrészhiányhoz vezettek, és a szakképzett munkaerő elérhetősége is szűkös volt.

A teljes forgalomból 4,4 milliárd eurót tettek ki az otthoni áram- és hőtároló akkumulátorok, amelyek magukban foglalták a szivattyús tárolóüzemeket és a hálózati méretű akkumulátorokat, amelyek az erőműveket és az ipari energiafogyasztókat segítik az energiaellátás forgalmának szabályozásában.

 

Forrás :reuters

Kép forrása: pixabay

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.