Trading

Tíz éves mélyponton Oroszország olajtermelése

NRGreport | 2021.01.03. 19:00

Oroszország olajtermelése most először tavaly csökkent 2008 óta és elérte a legalacsonyabb szintet 2011 óta, miután nemzetközi egyezségben rögzítették a globális termeléscsökkentést, válaszul a koronavírus okozta drámai keresletvisszaesésre – derült ki a szombati statisztikákból.

Az Interfax hírügynökség által idézett energetikai minisztériumi adatok szerint az orosz olaj- és gáztermelés tavaly napi 10,27 millió hordóra (bpd) csökkent, szemben a 2019-es 11,25 millióval.

Az olaj- és gázkondenzátum termelése tonnában 512,68 millió volt 2020-ban, ilyen alacsony 2011-ben volt, 511,43 millió tonna, amit szintén az akkori globális pénzügyi válság és az olajárak csökkenése okozott.

Oroszország megállapodott abban, hogy tavaly áprilisban napi több mint 2 millió hordóval csökkenti olajtermelését, ami példátlan önkéntes csökkentés, más vezető olajtermelőkkel és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) együtt.

Az áprilisi megállapodás egyben a nemzetközi kínálatcsökkenés rekordjának is számít, az OPEC + fokozatosan csökkentette a csökkentéseket.

Az OPEC + következő csúcstalálkozóját január 4-én, hétfőn tartja. Oroszország várhatóan 125 000 bpd-vel növeli olajtermelését az új évtől.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes, aki egyben a Moszkva és az OPEC + kapcsolatokért is felelős vezető, kijelentette, hogy Oroszország támogatná a termelés fokozatos növelését további 500 ezer bpd-vel februártól.

A COVID-19 elleni oltások sok országban megkezdődtek, a további intézkedések a piaci helyzettől függenek.

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.