Fenntarthatóság

Történelmi döntés született egy éghajlatvédelmi perben az Egyesült Államokban

Devenyi Dalma | 2023.08.17. 02:00

Jelentős győzelmet aratott a fiatal felperesek csoportja Montana államban, amellyel meghatározó lépést tettek az éghajlatvédelemért.

 

Az Egyesült Államokbeli Montana állam súlyosan megsértette a jövő nemzedékének jogait azzal, hogy betiltották a szénbányászat, a földgázkitermelés és más fosszilis tüzelőanyag-projektek felülvizsgálatakor figyelembe vegye az éghajlatváltozás hatásait. Azonban a fiatal felpereseknek most sikerült kivívnia, hogy komolyan vegyék a klímaváltozást – írja a Reuters.

A Montana állami Kathy Seeley bírónő döntése jelentős győzelmet jelent az első olyan, fiatalok által vezetett éghajlatvédelmi ügyben, amely az Egyesült Államokban bíróság elé került, és hatással lehet a hasonló ügyekre országszerte.

Döntésében Seeley azt hangsúlyozta, hogy Montana üvegházhatású gázkibocsátása bizonyítottan „jelentős tényező” a montanai környezetre gyakorolt éghajlati hatások okozásában, ami a fiatal felpereseket károsítja.

 

A júniusi tárgyaláson a fiatalok azzal érveltek, hogy gyér lakossága ellenére, Montana a globális kibocsátások túlságosan nagy részéért felelős. (Fotó: Canva)

 

Igazi sikertörténet

A 16 felperes 2020-ban perelte be Montana államot, amikor 2 és 18 év között voltak, azt állítva, hogy az állam olyan projektek engedélyezése, mint a szén- és földgázkitermelés, súlyosbította az éghajlati válságot. Mindezt annak ellenére, hogy a montanai alkotmány 1972-es módosítása előírja az állam számára a környezet védelmét és javítását.

Seeley bírónő szerint a felpereseknek „alapvető alkotmányos joguk van a tiszta és egészséges környezethez”. Szerinte alkotmányellenes az a politika, amely megtiltja az állami hivataloknak, hogy a fosszilis tüzelőanyag-projektek jóváhagyásakor figyelembe vegyék az éghajlatra és a kibocsátásra gyakorolt hatásokat.

A júniusi tárgyaláson a fiatalok azzal érveltek, hogy gyér lakossága ellenére, Montana a globális kibocsátások túlságosan nagy részéért felelős. Az állam a máshová szállított szén, kőolaj és földgáz jelentős termelője, és itt találhatók az ezen üzemanyagok szállításához szükséges csővezetékek és egyéb infrastruktúrák is.

 

Hogyan befolyásolhatja egyetlen állam a klímaváltozást?

A fiatal felperesek közül többen is felszólaltak a tárgyalás során, és részletesen beszámoltak arról, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja az életüket. A 22 éves Rikki Held, a fő felperes azt állította, hogy a családja kelet-montanai farmján az aszályok miatt „sovány tehenek és döglött marhák” maradtak csak, és erdőtüzek károsították őket.

Az állam azzal érvelt, hogy az éghajlat-politikát nem a bíróságoknak kellene meghatározniuk, és a felperesek nem bizonyították, hogy a globális válság Montana viszonylag kis mértékű kibocsátásának tudható be. A montanai főügyészi hivatal szóvivője hétfőn „abszurdnak” nevezte az ítéletet, Seeley-t pedig  egy „ideológiai bírónak, aki hajlott az ügy előrehaladásának engedélyezésére”. A szóvivő szerint az állam fellebbezést tervez.

Julia Olson, a fiatalokat képviselő ügyvéd „hatalmas győzelemnek nevezte a döntést Montana számára”, és hangsúlyozta, hogy hasonló döntések valószínűleg más államokban is születnek majd.

Michael Gerrard, a Columbia Law School igazgatója szerint Seeley megállapításai – többek között az, hogy az éghajlatváltozás komoly egészségügyi és környezeti veszélyt jelent – inspirálók lehetnek a hasonló alkotmányos rendelkezésekkel rendelkező államokban indított perek számára, és megnehezíthetik az alperesek számára, hogy elhárítsák az éghajlattal kapcsolatos aggályokat.

Ez a legerősebb döntés az éghajlatváltozással kapcsolatban, amelyet valaha bármely bíróság hozott – mondta Gerrard igazgató.

Az ügy egyike volt az Egyesült Államok több, fiatalok által vezetett éghajlatvédelmi ügyének. A tervek szerint jövőre kerül bíróság elé egy Hawaii-szigeteki fiatalok által az állam közlekedési minisztériuma ellen indított per, amely a második lesz az országban. Egy, az amerikai kormány ellen indított ügyet júniusban élesztettek újjá, miután a fellebbviteli bíróság 2020-ban elutasította azt.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.