Elemzés

Rákaptak az elektromos autókra az európaiak

NRGreport | 2019.02.28. 10:22

A tisztán elektromos és a plug-in hibrid hajtású új személygépjárművekből rekordszámú, összesen 386 ezer darabot adtak el tavaly a kontinensen – írja közleményében a Magyar Elektromobilitás Szövetség az Európai Elektromobilitás Szövetség (AVERE) hivatkozva.

A tavalyi évben a kontinensen értékesített új autók 2,5 százaléka volt tisztán elektromos autó, a 386 ezer darabos volumen pedig történelmi rekord. Az éves adatokat leginkább a decemberi eladások húzták fel: akkor 40 500 darab ilyen járművet értékesítettek, ami a 2017-es év hasonló időszakához mérten 33 százalékos növekedést jelent. A legnépszerűbb modell továbbra is a Nissan Leaf (40609 darabot adtak el belőle), a második a Renault Zoe (38 538 darab), a harmadik pedig a BMW i3 (24 432 darab) volt.

Az európai trendekkel összhangban Magyarországon is évről évre növekszik a villanyautó-értékesítés aránya, igaz mértékében elmarad az európai számoktól – tette hozzá a szövetség.

Hiába a rekord, a szakértők szerint még az áttörés messze van. Viszont látszik az a folyamat, amelynek mentén az elkövetkező években forradalmi módon növekedhet a villanyautók száma a kontinens útjain. "A tavalyi év ugyanakkor mégis fordulatot jelent az elektromobilitási szektorban: ez volt ugyanis az első olyan év 2014 óta, amikor a tisztán elektromos hajtású új járművek értékesítésének aránya meghaladta a plug-in hibrid (PHEV), azaz vegyesen hagyományos és elektromos hajtású, autók értékesítését Európában" – emelte ki Pethő József, az AVERE tagszervezeteként működő Magyar Elektromobilitás Szövetség főtitkára az adatok ismertetésekor.

Az elkövetkező évek egyik legnagyobb kérdése lesz az elektromobilitási szektorban, hogy a plug-in hibrid technológia képes lesz-e visszaszerezni vezető helyét a tisztán villanyhajtású gépjárművektől. A szakértő szerint erre összeurópai szinten kevés az esély, azonban a fejlődő piacokon, mint amilyen Magyarország is, még sokáig lesz létjogosultsága az emissziós szempontból jól teljesítő vegyes hajtásmegoldásoknak és az ezt használó autótípusoknak.

"A magyar piacon még szükség van edukációra és arra, hogy az autóhasználók többségének bizalma megjöjjön a tisztán elektromos hajtású autók iránt. Ehhez elengedhetetlen a hazai kiszolgáló- és töltőinfrastruktúra fejlesztése, valamint a felhasználó oldali tapasztalatszerzés, az úgynevezett "hatótávfrász" leküzdése" – tette hozzá Pethő.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.