NRGreport
Menü

Ötödik napja menetel 80 dollár felé az olajár

Trading | NRGreport | 2021-09-27 15:14

Az olajárak hétfőn már ötödik napja emelkedtek, a Brent 2018 októbere óta a legmagasabb szinten áll, és épp a 80 dollárt karcolja - a kínálattal kapcsolatos aggodalmak közepette. A világ egyes részein a világjárványügyi korlátozások enyhülésével a kereslet is élénkül közben.

A Brent nyersolaj 1,43 dollárral, azaz 1,8%-kal 79,52 dolláron állt hordónként ma délben. Az amerikai olaj 1,44 dollárral, azaz 2%-kal 75,42 dollárra, július óta legmagasabb szintje közelébe emelkedett, miután a múlt héten már ötödik hete emelkedett zsinórban.

A Goldman Sachs 10 dollárral, hordónként 90 dollárra emelte az év végi Brent nyersolajra vonatkozó előrejelzését, mivel a gyorsabb üzemanyag-kereslet helyreállása a koronavírus Delta-változatának kitörése és az Ida hurrikán által az amerikai termelésre mért csapás miatt szűkös globális kínálatot eredményezett. 

A jelenlegi globális kereslet-kínálati deficit nagyobb, mint amire számítottunk - mondta a Goldman.

A kereslet élénkülése miatt az OPEC+ országai nehezen tudták növelni a kitermelést, egyelőre inkább az alulberuházás jellemző és késnek a karbantartási munkák is.

 

NRGreport