Mobilitás

Audi – A sport terén is zöldül

Benedek Attila | 2022.05.23. 04:00

A bajor márka felemelkedése nem csak arról mérhető le, hogy milyen autósportokban mérette meg magát, hanem arról is, hogy miként vált egyre zöldebbé a sporttevékenysége.

Érdekes sztori az ingolstadti vállalat motorsport tevékenységének a fejlődése. Ugyanis pár év múlva az Audi – már a legnagyobb figyelmet kapó ligában – a Formula 1-ben fog szerepelni. Idáig hosszú volt az út, közben a márka presztízsében is komoly előrelépés történt. A kiindulási alap mutatja meg igazán Ferdinand Piëch munkásságának az eredményét, az, hogy honnan hozta fel a négykarikás márkát a BMW és a Mercedes színvonalára.

Az 1970-es évek elejei állapotokat jól mutatja az Audi 50-es sztorija. Az új típust egyszerűen elvették a márkától, ebből született az első VW Polo (1974) … Az Audi akkori állapotára az volt a jelző, hogy átlagos márka, átlagos presztízzsel. Ez szöges ellentéte a mai csillogásnak.

A sportosztály indulása

Az Audi sportosztálya 1978-ban indult útjára, az első autói között megtalálható volt a 80-as rali kivitele. A célja a gyári szintű sportolásnak, a márka népszerűségének a növelése. Ezt kiegészítették azzal, hogy a versenyzésben kipróbált technológiákat – amint lehet átviszik – a széria gyártásba. Az első nagy dobásuk az 1980-ban megjelent Audi quattro volt.

Az állandó négykerék-hajtású, turbómotoros quattro fenekestül felforgatta a rali világát. Az öthengeres motorú kupé szállított két pilóta vébé elsőséget (Hannu Mikkola 1983, Stig Blomqvist 1984) és a gyártók vb címét 1984-ben. A gyári szintű ralis tevékenység 1988 körül állt le, ekkor váltottak a túrakocsikra, és a turbómotoros autóikkal az Egyesült Államokban is megnyertek szinte mindent.

Le Mans-i sikerek

A márka közben szépen fejlődött, kijött a V8-as Audi, ezt követte az alumínium karosszériás A8-as és ezeknek köszönhetően megérkeztek a két nagy prémium márka mellé.

A jövőre száz éves Le Mans-i 24 órás a legnagyobb és legkeményebb viadal a sportkocsi versenyzésben. A francia 24 óráson 13 abszolút győzelmet arattak. Közben az Egyesült Államokban futó Petit Le Mans szériában is nyertek. A technika, amit itt kipróbáltak, az a közvetlen befecskendezés (TFSI, FSI), és a legfrissebb dízel technológia (TDI). Az utóbbit mára fekete báránnyá változtatták az ismert események.

A váltás a zöld technológiák felé Le Mans-ban történt, az R18 e-tron quattro révén. Itt jelent meg először a hibrid technológia. A sportkocsi versenyek mellett, a német túrakocsi bajnokságban is szerepeltek. A bajnokság jövőjének a formálásában is szerepet vállaltak. Hazánkban is látható volt az a tisztán elektronos Audi A5-ös prototípus, amit távirányítással is vezettek… A nyitást a zöld felé még a Formula E, amibe idén már nem szerepelnek gyári szinten.

Dakar és F1

Az Audi első gyári dakaros szereplése 2022-ben történt. Az Audi RS Q e-tron mérlege négy szakasz győzelem és sok jó időeredmény a szakaszokon. Az összetettben viszont nem szerepeltek túl jól. A versenytársak már elkezdtek aggódni, mert az új modell, leginkább a futómű problémái miatt szenvedett… A hajtásrendszer végig jól működött.

A verseny-Audi érdekessége, hogy a kétliteres turbómotort csak arra használják benne, hogy áramot termeljen. A hajtást villanymotorok végzik. A következő szintet a F1 képviseli. Ahol fókusz a 2026-os motor szabályoknál a hibrid technikára és a CO2 mentes lábnyommal készült szintetikus üzemanyagon van (e-fuel) Ennek fejlesztésében élen járnak a bajorok.

Ide tartozó megjegyzés, hogy ettől az újítástól rendesen „el van szállva” az F1, miközben a rali vébé csúcsán, már most ilyen üzemanyagot használnak. Az autósport további zöldítéséről itt tájékozódhat.

Kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.