Mobilitás

Bemutatta az általa elképzelt jövőt a Cupra

NRGreport | 2022.06.11. 10:00

A spanyol Seat márka sportos testvérmárkájaként jelenlévő Cupra három elektromos modelljét is bemutatta a nagyérdeműnek. A spanyolországi Sitges városában rántották le a leplet az új típusokról, amelyek közül a Terramar névre keresztelt Győrben, az Audi Hungaria gyárában fog készülni 2024-től.

Mióta a piacra lépett 2018-ban a márka, közel 200 ezer autó kiszállítása köthető a nevükhöz, a bevételük pedig az első esztendő 430 millió eurójához képest a tavalyi évben már megközelítette a 2,2 milliárd eurót. Számításaik szerint idén ez akár meg is duplázódhat. A VW konszern képviselőinek és a részvényeseknek tartott rendezvényen Wayne Griffiths elnök úgy fogalmazott, hogy a cél évi 500 ezer jármű értékesítése, valamint a további terjeszkedés a nemzetközi piacokon.

A három új érkező között két SUV és egy kisautó van, utóbbiról már korábban is lehetett tudni. Az előbbi kettő közül a Terramar típusa az, amely Győrben, az Audi Hungaria gyárában fog készülni a 2024-es esztendőtől. Ennek megfelelően már zajlanak az előkészületek, hogy az új modell is részévé váljon a gyártási folyamatnak. Az itthon készülő Terramar belső égésű motoros és plug-in hibrid hajtáslánc változatban lesz választható, azonban egy korábbi közlés szerint elérhető lesz még mild-hibrid hajtással is.

A másik modell, amely a SUV kategóriát erősíti majd, a Tavascan. Az eredeti, 2019-es koncepciómodellhez hű maradt. A típus a korszerű villamosítás vízióját képviseli, miközben abban bíznak, hogy a 2024-es érkezésével új piacokat meghódítva tudja globalizálni a márkát.

A sort a teljesen elektromos városi kisautó, az UrbanRebel zárja. Egy 166 kilowattos elektromos motor felel majd az első kerekek hajtásáért, ami a tervek szerint 6,9 másodperc alatt képes lesz 100 kilométer/óra sebességre gyorsítani. Az autó 3D nyomtatott alkatrészeket is tartalmazni fog, az energiát szolgáltató akkumulátor pedig – változattól függően – akár 440 kilométeres hatótávolságot is biztosíthat.

Az utóbbiról nyilatkozott úgy Werner Tietz, a Cupra kutatás-fejlesztési alelnöke, hogy a vállalat legnagyobb projektje lesz a következő években és nagyon fontos szerepet tölt be a márka teljesen elektromossá válásában. Griffiths hozzátette, ezzel a modellel a céljuk az, hogy széles körben elérhetővé tegyék a városi mobilitást. Az új típusok bemutatása mellett hozzátették, hogy az aktuális kínálat tagjait, a Leont, a Formentort és a Bornt az évtized közepéig frissíteni fogják.

Kép forrása: vezess.hu

  NRGreport
Címkék
#Audi   #Cupra   #e-mobilitás   #elektromos autó   #Győr   #hibrid   #SEAT  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.