Fenntarthatóság

A Shell építheti Európa legnagyobb megújuló hidrogénüzemét

NRGreport | 2022.07.11. 06:00

A Shell a napokban közölte, hogy megkezdi egy megújuló hidrogénüzem építését Hollandiában, amely az energiavállalat szerint 2025-ös üzemebe helyezését követően Európa legnagyobbja lesz.

A 200 MW teljesítményű elektrolízis üzemet a rotterdami kikötőben építik meg, és naponta akár 60 ezer kilogramm megújuló hidrogént is előállíthat. Az elektrolízisüzemhez szükséges megújuló energia a Hollandse Kust (noord) tengeri szélerőműparkból származik majd, amely a Shell részleges tulajdonában áll.

Az előállított megújuló hidrogén a HyTransPort csővezetéken keresztül fog eljutni a rotterdami Shell Energia és Vegyipari Parkba és ott a parkot energiával ellátni. A finomítóban felhasznált szürke hidrogén egy részét fogja helyettesíteni. Ezáltal a létesítményben előállított energiatermékek, például a benzin, a dízel és a repülőgép-üzemanyag előállítása részben szén-dioxid-mentessé válik. Mivel egyre nagyobb ütemben jelennek meg nehéz tehergépkocsik a piacon, és a tankolóhálózatok is egyre bővülnek, a megújuló hidrogénellátás ezekre is irányulhat, így hozzájárulva a kereskedelmi célú közúti közlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez.

A londoni székhelyű vállalat számára az új hidrogénprojekt a 2050-re kitűzött célja megvalósítása szempontjából is kiemelt fontosságú lehet. A Shell célkitűzése, hogy 2050-re nettó nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátású vállalattá váljon, így, az olajról és a gázról való leválással párhuzamosan növeli az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák, illetve megoldások alkalmazását. -számolt be a Reuters. Emellett a vállalat a hidrogéngazdaság kiépítésében is szerepet kíván vállalni.

,,A megújuló hidrogén kulcsfontosságú szerepet fog játszani a jövő energiarendszerében, és ez a projekt fontos lépés abban, hogy a hidrogén kiaknázza ezt a potenciált”
– mondta Anna Mascolo, a Shell innovatív energiamegoldásokért felelős ügyvezető alelnöke.

Kép forrása: mernokvagyok.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.