Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az USA 2023-as olajkibocsátása a vártnál nagyobb mértékben emelkedhet

Devenyi Dalma | 2023.06.17. 01:00

Az Egyesült Államok nyersolajtermelése az idén gyorsabban emelkedik, a kereslet növekedése pedig lehűl az előzetes várakozásokhoz képest – közölte kedden az Amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA).

 

Az EIA azután adta ki az új kilátásokat, hogy az OPEC és szövetségesei 2024-ig meghosszabbították a kitermeléscsökkentést – írja a Reuters. Szaúd-Arábia napi 1 millió hordóval (bpd) csökkenti júliusi termelését az olajpiacok stabilizálása érdekében – áll a közleményben.

Az OPEC+ néven ismert csoport termeléscsökkentése a következő öt negyedév mindegyikében enyhén csökkenteni fogja a globális olajkészleteket, és 2023 végén és 2024 elején fellendíti a globális olajárakat – jósolta az ügynökség a rövid távú energetikai kilátásokban.

A Brent nyersolaj ára 2023-ban átlagosan 79,54 dollár lesz hordónként, mintegy 1%-kal magasabb a korábban előrejelzettnél, az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj ára pedig átlagosan 74,60 dollár, ami 1,3%-os emelkedés az EIA korábbi becsléséhez képest. Az USA teljes kőolajfogyasztása csak 100 000 bpd-vel (barrel per day, hordó / nap) 20,4 millió bpd-re emelkedik idén, szemben a májusi előrejelzésben becsült 200 000 bpd-s növekedéssel – áll a közleményben.

Míg a szolgáltatások és az utazás idén a benzin és a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet növekedését várhatóan fellendíti, addig a dízelüzemanyag-fogyasztás csökkenni fog, mivel a gyártás egyre kevésbé lesz gazdasági tényező, véli az ügynökség.

Az EIA előrejelzése szerint az amerikai nyersolajtermelés 720 000 bpd-vel 12,61 millió bpd-re emelkedik az idén, ami meghaladja a korábbi előrejelzést, amely 640 000 bpd növekedést várt.

Az amerikai olajtermelés növekedése lelassult, mivel a befektetők a tőkeberuházásokkal szemben az osztalékok és részvény-visszavásárlások növelését követelik. Az amerikai termelés azonban még mindig éves termelési rekordot fog elérni 2023-ban és 2024-ben – közölte az EIA.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.