Fenntarthatóság

Az ásványvízfogyasztás környezettudatos jövője – a refPET újratölthető palack

Aranyodi Anita | 2023.12.02. 05:00

A lakossági hulladékcsökkentés egyik legégetőbb kérdése az egyszer használatos műanyagcsomagolásokból képződő hulladék visszaszorítása. A visszagyűjtésükre már döntéshozói és gyártói szinten is született reflexió: januártól a nemzetközi irányvonalakkal összhangban hazánkban is bevezetésre kerül az italcsomagolások kötelező, betétdíjas visszaváltási rendszere. A boltok polcain egyre több országban jelenik meg az újratölthető refPET palack, melynek elterjedése jó út lehet a fenntarthatóbb fogyasztás felé.

 

 

Újrahasznosítástól az újrahasználatig: úton a környezettudatosság felé felé

A hulladékválság globális méreteket ölt. Az eldobás kultúrájának köszönhetően a hulladékkezelés Európában is kritikus problémát jelent: a kontinens ökológiai lábnyomát nagy mértékben növeli a rekordmennyiségű csomagolási hulladék. Az egyszer használatos csomagolás hazánkban is súlyos problémát okoz, különösen a műanyag csomagolóanyagok. Csak a PET palackba csomagolt termékek piacát tekintve

Magyarországon évente mintegy 2 milliárd egyszer használatos PET palackba csomagolt termék kerül forgalomba, és miközben számuk folyamatosan növekszik, újrahasznosításuk terén elért 30 % körüli arányunkkal az európai viszonylatban jócskán az élmezőny mögötti kullogunk.

 

Mit tehetünk?

Szerencsére mára sokan képzelünk el egy környezettudatosabb világot, ahol jobban odafigyelünk a fogyasztásunkra és a szemetelési szokásainkra. Környezetünket óvni igyekvő átlagfogyasztóként azonban nem egyszer ütközünk kihívásokba. A műanyagot csak nagy nehézségek árán tudjuk kiváltani életünkből, újrahasznosításához pedig kiépített és összetett infrastruktúra szükséges.

A kulcs éppen ezért a tudatos választásban rejlik: az újrahasznosítást meghaladva, a műanyag újrahasználatával ugyanis jelentős mértékben mérsékelhető a használatából fakadó környezetszennyezés.

Az Oonly Magyarország első, visszaváltható palackos (refPET) zero waste ásványvizeként pontosan a fenti szellemiséget képviselve, a nemzetközi irányvonalak és trendek mentén kínál fenntartható és a mindennapokba illeszthető alternatívát az újrahasználat jegyében.

A lakossági hulladékcsökkentés egyik legégetőbb kérdése az egyszer használatos műanyagcsomagolásokból képződő hulladék visszaszorítása.

 

Palackrendszer újratöltve

Európa döntéshozói egyre inkább felismerik az egyszer használatos műanyag palackok környezetre gyakorolt hatásait, a probléma valós kezelése azonban még várat magára. A megoldás kettős – a körforgásos gazdaság kialakítása és a tudatos, környezettudatos fogyasztók is kellenek hozzá. Számos ország vezetett már be kötelező újratöltési kvótákat az újrahasználható italcsomagolások arányára vonatkozóan, kiemelt helyen kezelve az újratölthető polietilén-tereftalát, azaz refPET palackok használatát fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéseik részeként.

Az EU-ban 2020 novemberében Ausztria lett az első európai ország, amely kötelező érvényű célértékeket vezetett be az újratölthető italcsomagolásokra vonatkozóan.

A nemzeti hulladékgazdálkodási törvény keretében kötelező kvótákat határoztak meg a kiskereskedelemben értékesített újrahasználható csomagolások arányára vonatkozóan, a 2025-ös 25%-os követelménytől kezdve 2030-ra szóló legalább 30%-ig. Az italcsomagolások újrahasználatára vonatkozó általános célok meghatározása mellett a törvény előírja, hogy az egyes italkategóriáknak legalább 10% és 15% közötti újrahasználható csomagolási kvótát kell biztosítaniuk. (Forrás)

Ez azt jelenti, hogy a szupermarketek kötelesek a sör és a víz legalább 15%-át újrahasználható csomagolásban biztosítani, az alkoholmentes italok, gyümölcslevek és tej esetében pedig 10%-os az újrahasználható csomagolási elvárás.

Ausztrián kívül Franciaországban (2023-ra az összes csomagolás 5%-ának, 2027-re pedig 10%-ának újrahasználhatónak kell lennie), Németországban (70%-os újrahasználati cél az italcsomagolások esetében), Romániában (2020-tól 5%-os cél az újrafelhasználható csomagolások terén, majd 2025-ig évi 5%-os növekedés), Portugáliában (2030-ig az összes csomagolás 30%-a újrafelhasználható kell legyen) és Svédországban (2022-től 2026-ig legalább 20%-kal, 2030-ig pedig legalább 30%-kal növeli az újrafelhasználható csomagolások arányát) is ambiciózus célokat tűztek ki az újrafelhasználható csomagolással kapcsolatban. (Forrás)

Jövő év elején hazánkban elindul a kötelező visszaváltási rendszer, amely kapcsán felmerül a kérdés: vajon milyen környezettudatos megoldások léteznek az egyszer használatos flakonok mellett a hazai piacon?

Ilyen a magának világszerte teret hódító refPET, vagyis az újratölthető cserepalackos rendszer, amelyet már a világ legnagyobb üdítőital gyártói is előszeretettel alkalmaznak. Ám hogy pontosan mit takar ez a koncepció, lehet-e teljesen tiszta palackot garantálni újrahasználat esetén, és valóban kisebb-e a karbonlábnyoma, méltán foglalkoztatják a kritikus fogyasztókat és a piacot is.

Az egyszer használatos műanyagcsomagolások visszagyűjtésére már döntéshozói és gyártói szinten is született reflexió: januártól a nemzetközi irányvonalakkal összhangban hazánkban is bevezetésre kerül az italcsomagolások kötelező, betétdíjas visszaváltási rendszere. (Fotó: Pixabay)

 

Egy refPET palack élete

A műanyagok újrahasznosítását tekintve kétségkívül a PET palack rendelkezik a legnagyobb értékkel, amely végső formájában polyesterszálként, a textiliparban fejezi be pályafutását. A refPET palackok esetében használt innovatív eljárás során a PET palackok első körben azonban nem az újrahasznosítás, hanem az újrafelhasználás útjára lépnek, így életciklusuk jelentősen hosszabb egyszer használatos társaikéhoz képest.

A számok beszédesek, ugyanis egy refPET átlagosan huszonöt, de akár harminc alkalommal is újrahasználható.

Abban az esetben, ha egy másfél literes ásványvízzel számolunk, egy palack élettartama 37,5 liter víz tárolására elegendő, amely a gyakorlatban akár 80 százalékkal kevesebb műanyagfelhasználást és jelentősen kisebb karbonlábnyomot jelent, lekörözve ezzel még a törékeny üveget is, újrahasznosítási aránya pedig mind a palackot, mind pedig a kupakot és a rekeszt tekintve is 100 százalék!

Miután kiürül a vizespalackja, január 1-jétől egy önhöz közeli, kijelölt palackgyűjtő helyen lesz lehetősége visszaváltani a palackot nagyjából 250 forintért. A visszaváltás során azonban mindenképpen ügyelnie kell majd arra, hogy a palackját sérülésmentesen, tisztán olvasható vonalkóddal őrizze meg, hiszen csak így juthat vissza a gyárba, ahol megkezdik újrahasználatát.

A higiénia miatt sem kell aggódnia: a palackokat egy gépesített mosóban egy különleges tisztítórendszer segítségével magas hőfokon, csíramentesítő tisztítási eljárással fertőtlenítik, végül pedig újratöltik őket ásványvízzel, így kerülnek másodjára is a boltok polcaira, ahonnan teljes biztonsággal emelheti le a termékeket.

Az eljárás egészen addig ismétlődik, míg végül a palackok nagyjából huszonötödik alkalom után újrahasznosításra kerülnek.

A refPET-palackos termékek remek alternatívát nyújthatnak mindannyiunk számára, akik aktívan tennénk környezetünk megóvásáért, de mégsem szeretnénk lemondani a természetes ásványvízről. Hazánkban háztartási kiszerelésben a refPET-palack piacon jelenleg az Oonly márka pannonhalmi ásványvizét élvezhetjük BPA és BPS mentes csomagolásukból.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Aranyodi Anita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.