Vállalatok

A „vezetői ülésre” pályáznak a Porsche és a Piech családok a Volkswagennél

NRGreport | 2022.08.11. 06:00

A Volkswagen irányító részvényeseinek családjai arra törekszenek, hogy Európa vezető autógyártóját rövidebb pórázon tartsák, és nagyobb beleszólást szeretnének a stratégiai kérdésekbe. Ez egyfajta hatalmi játékot is jelenthet a témában jártas emberek szerint a Porsche tervezett tőzsdei bevezetése előtt.

A két Porsche SE vállalatát irányító család, amelyek a Volkswagen esetében a szavazati jogok többségét birtokolják, abban reménykednek, hogy a leköszönő vezérigazgató, Herbert Diess vezetése alatt eltöltött viharos időszak után visszatérhet a csoport a nyugodtabb vizekre. Egy, a családok gondolkodását ismerő személy nyilatkozott úgy a Reutersnek, hogy közelebbről szeretnék figyelemmel követni a stratégiai irányelvek végrehajtását.

A források elmondták, hogy Diess alatt a Volkswagen jelentős lépéseket tett az elektromos, zöld irány felé, de őszinte stílusa ellenkezést váltott ki a vállalaton belül, ami néha elhomályosította eredményeit, próbára téve a családok türelmét. Ennek eredményeként értelmezhetőek a mostani híresztelések.

Egy másik forrás hozzátette, hogy a családok aktívan vesznek részt a mostani folyamatokban, amivel kapcsolatban sokan kételkedtek már hosszú ideje. A nagyobb befolyás abban is megmutatkozik, hogy Oliver Blume-t nevezték ki a Volkswagen következő vezérigazgatójává, amely lépés több befektetőben is kérdőjeleket vetett fel, mert Blume a Porsche AG főnöke is marad – még egy tervezett leváltás után is.

A Porsche és Piech családok „előnyben részesített jelöltjeként” emlegetett Blume várhatóan még az idén tőzsdére vinné a Porschét, ami által a családok ismét közvetlen tulajdonosaivá válhatnak a sportautó-gyártónak. Ez fontos lenne, mivel 2009-ben a Volkswagen vette át a legendás 911-es modell gyártóját, miután a Porsche AG elhibázott kísérletet tett a Volkswagen megvásárlására. Az ügy kapcsán a Porsche SE és a Volkswagen nem kívánt nyilatkozni.

Manuel Theisen, a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem nyugalmazott üzleti adminisztrációs professzora és vállalatirányítási specialistája azt mondta, hogy a Porschéban való kisebbségi részesedés szerzése egy módja annak, hogy a családok visszaszerezzék elvesztett befolyásuk egy részét. A fő motivációként pedig a hatalmat jelölte meg a háttérben.

Kép forrása: reuters.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.