Fenntarthatóság

A párizsi olimpia a kibocsátás felére csökkentését ígéri – de vajon ez elég?

Devenyi Dalma | 2023.03.30. 01:00

A jövő évi, 2024-es párizsi olimpia szervezői azt állítják, hogy felére csökkentik a kibocsátást, és a rendezvény pozitív lesz éghajlatvédelmi szempontból. Környezetvédelmi csoportok azonban ezt félrevezetőnek minősítették. Az olimpiai játékok éghajlati hatása már régóta árnyékolja a játékokat, amelyek hatalmas infrastruktúrát, nemzetközi utazásokat és erőforrás-terhelést igényelnek.

 

Vajon a 2024-es párizsi olimpia valóban fenntartható lesz?

 

Mennyire lesz „zöld” a párizsi olimpia?

„Meg akarjuk mutatni, hogy feleannyi károsanyag-kibocsátással is meg tudjuk csinálni ezeket a játékokat” – mondja Georgina Grenon, a Párizs 2024 környezetvédelmi kiválóságért felelős igazgatója. A szervezők állítása szerint az esemény mintegy 1,6 millió tonna CO2-egyenértéket fog kibocsátani, szemben a 2012-es londoni és a 2016-os riói játékok 3,5 millió tonnás átlagával.

A kibocsátást az utazásra, az építkezésre és a működésre – beleértve a szállást, a biztonságot és az étkeztetést – bontják. Párizs úgy korlátozza az építési lábnyomát, hogy a szükségletek 95 százalékát meglévő vagy ideiglenes infrastruktúrákkal fedezi. Számos helyszínt a tömegközlekedési kapcsolatok miatt választottak ki, ami a szervezők reményei szerint csökkenti a kibocsátást.

Az elektromos áramot lehetőség szerint megújuló forrásokból nyerik majd. A nézők számára készült „alacsony szén-dioxid-kibocsátású” menük kevesebb húst tartalmazó ételeket kínálnak majd.

„A 2024-ben technikailag megvalósítható kereteken belül mindent megteszünk majd a csökkentés érdekében” – mondta Grenon.

A stratégia azonban nagymértékben támaszkodik a szén-dioxid-kiegyenlítésre is, ami olyan problémás megoldás, amely a környezetvédők szerint nem kezeli a probléma gyökerét.

Az olimpiai játékok éghajlati hatása már régóta árnyékolja a játékokat. (Fotó: Canva)

 

A szén-dioxid-kiegyenlítés „éghajlat-pozitívvá” teheti a játékokat?

A Párizs 2024 szervezői szerint a szén-dioxid-kiegyenlítés a fenntarthatóság terén világelsőként fogja megerősíteni a játékokat.

„Azzal, hogy még az általunk kibocsátott CO2-nél is többet kompenzálunk, mi leszünk az első olyan nagy sportesemény, amely pozitívan járul hozzá az éghajlathoz” – állítják.

Az ellentételezés során olyan zöld projektekbe, például erdőtelepítésbe fektetnek be, amelyek célja a légkörben lévő CO2-kibocsátás egyenértékű csökkentése.

A Carbon Market Watch független megfigyelőszervezet szerint azonban e projektek hatásait nehéz minősíteni, idővel sérülhetnek, és elvonják a figyelmet a fenntarthatóbb lehetőségektől. Emellett negatív hatással lehetnek a mezőgazdasági termelőkre és az őslakosokra is.

Az olimpia szervezői azt mondják, hogy szigorúan fogják értékelni a szén-dioxid-kompenzációs partnereiket. Ezt a lehetőséget csak „azokra a kibocsátásokra fogják alkalmazni, amelyeket nem tudunk csökkenteni vagy elkerülni” – teszi hozzá Grenon.

Madeleine Orr sportökológiai szakértő, a brit Loughborough Egyetem professzora szerint a kompenzáció „elfogadható lehetőség”, de nem nevezi a játékokat fenntarthatónak.

„Még ha mindent jól csinálnak is, egy nagy nemzetközi esemény nem lehet tökéletesen fenntartható” – mondja. „Az a legfenntarthatóbb esemény, amelyik nem kerül megrendezésre”.

Lindsay Otis Nilles, a Carbon Market Watch munkatársa egyetért ezzel.

„Azt állítani, hogy egy rendezvény pozitív hatással van az éghajlatra, félrevezető. Maga az esemény olyan üvegházhatású gázokat termel, amelyek károsak az éghajlatra. A szervezők külső projekteknek nyújtott pénzügyi támogatása ezen nem változtat” – mondja.

 

Hogyan hűsölnek majd az olimpikonok légkondicionáló nélkül?

A szervezők egy földalatti vízhűtő rendszer telepítését tervezik a sportolói falu alá. Ez hasonló lesz ahhoz, amely a Louvre-nak segített hűvösen maradni a tavaly nyári hőhullámok idején.

A forróságra való tekintettel a szervezők blokkról blokkra tanulmányozták a hőhullámokat az atléták falujában. A szálláshely napsütésnek leginkább kitett részein szimulálták a körülményeket, és tesztelték a hűtőrendszer hatékonyságát. A cél az, hogy a beltéri hőmérsékletet 23 és 26 Celsius-fok között tartsák.

Laurent Michaud, az olimpiai és paralimpiai falvak igazgatója szerint a geotermikus energiarendszer biztosítja, hogy a Seine-Saint-Denis külvárosban található sportolói lakások hőmérséklete éjszaka ne emelkedjen 26 Celsius-fok fölé.

A padló alatti hűtés mellett az épületekbe épített szigetelés lehetővé teszi majd a lakók számára, hogy az éjszaka kapott hideget egész nap tartsák. Az olimpiai bizottságoknak lehetőségük lesz saját klímaberendezések felállítására meghatározott esetekben és azzal a feltétellel, hogy a készülékek megfelelnek a műszaki kritériumoknak.

A hűtés hasonló lesz ahhoz, amely a Louvre-nak segített hűvösen maradni a tavaly nyári hőhullámok idején. (Fotó: Canva)

 

Mi lesz a sportolói faluval a játékok után?

A sportolói falu a Szajna folyó mellett, Párizs északi részén, Seine-Saint-Denis kerületben lesz. Két hónapon át, 2024 júliusa és szeptembere között 15 600 sportolónak és sporttisztviselőnek ad majd otthont az olimpia idején. Ezt követően a paralimpia idején 9000 sportolót és támogató csapataikat látja majd vendégül.

A játékok után az 50 hektáros terület egy szén-dioxid-mentes, környezetbarát lakó- és kereskedelmi negyed lesz, ahol 6000 új lakos fog élni – az első lakosok már 2025-ben beköltöznek.

 

Tudna-e az olimpia jobbat tenni a környezetért?

A Nature folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmányban a kutatók három olyan intézkedést vázoltak fel, amelyekkel fenntarthatóbbá tehetnék az olimpiai játékokat.

„Jelentősen csökkentsük az esemény méretét, rotáljuk a játékokat ugyanazon városok között, és vezessünk be független fenntarthatósági szabványokat” – javasolták a kutatók.

Orr egy kisebb rendezvényt is elképzel, kevesebb nézővel, akik messziről repülnének be. „Az esemény méretének és terjedelmének” csökkentésével kevesebb infrastruktúrára és hulladékra lenne szükség – érvel.

„A világ szerette nézni Tokiót és Pekinget, még a szurkolók nélkül is” – teszi hozzá. Ha a nézők a televíziós közvetítésekre hangolódnának, ahelyett, hogy elutaznának a játékokra, fenntarthatóbbá válnának.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.