Innováció

Energiává alakul a levegő páratartalma ebben a készülékben

S.Rita | 2023.07.13. 02:00

A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói kifejlesztettek egy készüléket, amely a levegő páratartalmát képes energiává alakítani.

 

Mi lenne, ha a levegőből energiát lehetne előállítani? Egy tisztán fenntartható és megújuló energiaforrás, amely nem igényelne tornyokat vagy paneleket. A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói éppen ezt fejlesztették ki – írja a Happy Eco News.

A kutatás során kiderült, hogy a levegő páratartalma hatalmas, fenntartható energiatartalék, amely folyamatosan rendelkezésre áll.

A kutatók azt állítják, hogy a viharfelhők elektromos tulajdonságainak lemásolásával szinte bármilyen felület generátorrá alakítható. A viharfelhő vízcseppjeinek tömegének mindegyike töltést tartalmaz, így ha a körülmények megfelelőek, a felhő villámot képes előidézni. A kutatók hasonló tulajdonságokat használtak fel egy olyan kisméretű felhő mesterséges megépítéséhez, amely kiszámíthatóan és folyamatosan képes áramot termelni.

 

Hogyan működik?

Levegőgenerátoruk (Air-gen) 100 nanométernél kisebb (még az emberi hajszálnál is apróbb) mikroszkopikus lyukakra támaszkodik. Ezeknek a lyukaknak a kis átmérőjét „átlagos szabad útnak” nevezik, ami azt a távolságot jelenti, amelyet egyetlen molekula meg tud tenni, mielőtt összeütközik egy másik, ugyanabból az anyagból származó molekulával.

A vízmolekulák a levegőben mindenfelé lebegnek, és az átlagos szabad útjuk körülbelül 100 nanométer. Ahogy a párás levegő áthalad az Air-gen miniatűr lyukain, a vízmolekulák közvetlenül érintkeznek a film felső és alsó kamrájával. Mivel az egyes pórusok olyan kicsik, a vízmolekulák a vékony rétegen áthaladva könnyen nekimennének a pórus szélének. Ez a kölcsönhatás töltésegyenlőtlenséget hoz létre, és elektromosságot eredményez.

A kutatás során kiderült, hogy a levegő páratartalma hatalmas, fenntartható energiatartalék, amely folyamatosan rendelkezésre áll. (Fotó: Canva)

 

Miért innovatív az Air-gen?

A kutatók szerint termékük több kilowattnyi energiát tudna nyújtani általános használatra, amíg a levegőben van valamennyi nedvesség. Air-gen készülékük helytakarékosabb lehetne, és jobban beleolvadhatna a környezetbe, mint más megújuló energiaforrások, például a nap- és szélenergia.

Ráadásul a nedvesség a nap minden órájában és éjjel, esőben és napsütésben is létezik, így non-stop energiát biztosít.

A levegő és a vízcseppek betakarítását mindenféle anyagból meg lehetne valósítani, ami számos lehetőséget kínál a költséghatékony és a környezethez alkalmazkodó kialakításokra.

Az Air-gen eszköz olyan kicsi, hogy több ezer darabot lehetne egymásra helyezni, így növelve a leadott energia mennyiségét anélkül, hogy az eszköz környezeti lábnyoma növekedne.

 

Korábbi kutatások

Ez az eszköz a kutatók korábbi találmányaiból ered, amelyekben a levegő nedvességéből a Geobacter nevű mikroba segítségével elektromos áramot generált.

Eszközük körülbelül 20 órán keresztül tartósan 0,5 voltos feszültséget állított elő, és képes volt kis LED-izzókat világítani. Nem tudták azonban rávenni a mikrobát, hogy elegendő nanodrótot (az elektromos töltést létrehozó apró lyukakat) hozzon létre ahhoz, hogy a technológia hatékonyságát megnöveljék.

Az új Air-gen eszköz eddig még nem volt ismert, és számos lehetőséget nyit meg a megújuló erőforrások hatékony felhasználására az energiatermelésben. Hihetetlen belegondolni, hogy a körülöttünk lévő levegőből energiát nyerhetünk. Ezzel a felfedezéssel világszerte elérhetőbbé tehetnék a megújuló energiát az emberek számára. Emellett csökkenthetnék a megújuló energia már meglévő formáinak (napelemek vagy szélturbinák) negatív környezeti hatásait.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.