Vállalatok

Kína autó eladási adatai visszaestek márciusban, valamint a Tesla eladások is csökkentek

NRGreport | 2022.04.14. 11:00

A kínai autó eladási számok márciusban visszaestek az országban bevezetett korlátozások miatt, mely a COVID-19 járvány megfékezése szolgál.Az autógyártók közül pedig a Tesla Inc. is megérezte a termelés korlátozásának fájdalmát.

A világ legnagyobb autópiacán az eladások márciusban 11,7%-kal, 2,23 millió járműre estek vissza, ami három hónap óta az első csökkenés, valamint éles ellentétben áll a februárban tapasztalt 18,7%-os ugrással szemben- nyilatkozta a Kínai Autógyártók Szövetsége.

„A közelmúltban elég súlyos volt a járványhelyzet országunkban, ezért a márciusi számok nem voltak túl jók és jelenleg nem látunk nagy javulást áprilisban sem” – mondta Chen Shihua, a szövetség főtitkárhelyettese.

Hozzátette, hogy az autógyártók a kormánytól olyan támogató intézkedéseket kérnek ebben a helyzetben, mint például az autóvásárlási adó csökkentése.

Kína szigorú zárlatokat rendelt el a rendkívül fertőző Omicron-változat terjedésének megfékezésére, többek között Jilin és Sanghaj tartományban.

A Tesla március 28. óta felfüggesztette sanghaji gyárában a termelést, míg a Volkswagen sanghaji vállalata ebben a hónapban szüneteltette működésüket is. A Volkswagen és a Toyota Motor Corp kínai partnereikkel közös vállalkozásai Csangcsunban, Jilin fővárosában március közepe óta szintén szünetelnek.

A Tesla mindössze 55 462 darabot autót szerelt össze márciusban, amikor is a hónap közepén két napra szintén szüneteltetnie kellett a termelést, derült ki az adatokból.

Ez mindössze 154 darabbal volt több, mint februárban, amely a holdújévi ünnep miatt sokkal rövidebb hónap volt a munkavállalók számára. Összehasonlításképpen, januárban az üzem 68 117 járművet gyártott.

Az adatokból az is kiderült, hogy a Tesla Kínában gyártott autóinak exportja 60-ra zuhant márciusban, miközben a belföldi szállítások több mint kétszeresére nőttek februárhoz képest.

Kiderült, hogy a kínai vásárlók siettek a megrendelések leadásával, mivel attól tartottak, hogy a Tesla tovább emelheti az áraikat, miután novemberben és márciusban áremeléseket jelentettek be a magasabb nyersanyagköltségek miatt.

A COVID korlátozások miatt a súlyosan érintett autógyártók közé tartozik az elektromos járműveket gyártó Nio, amely szombaton közölte, hogy felfüggesztette a gyártást, miután a beszállítóknál zavarok keletkeztek. Részvényei azóta 9%-ot estek a hétfői tőzsdén.

Az akkumulátorgyártó óriás cég a CATL szintén hétfőn közölte, hogy a termelés fenntartása érdekében úgynevezett „zártkörű irányítási” rendszert vezetett be a fő gyárában. A „zártkörű irányítási” rendszer egy buborékszerű elrendezéshez hasonlít, amelyben a dolgozók a társadalom többi részétől elszigetelten alszanak, élnek és dolgoznak, ezzel megakadályozva a vírusátvitelt.

Miközben Kína összes márciusi autógyártásra vonatkozó eladásai zuhantak, az új energiával működő járművek – amelyek közé tartoznak az akkumulátoros elektromos járművek, a plug-in benzin-elektromos hibridek és a hidrogén üzemanyagcellás járművek – eladásai több mint kétszeresére, 484 000 nőttek márciusban.

  NRGreport
Címkék
#autó   #autóeladás   #covid-19   #elektromos   #hibrid   #Kína   #plug-in   #Tesla   #Volkswagen  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.