Fenntarthatóság

Miért volt ilyen meleg ez a tél? Februárban ismét megdőlt a hőmérsékleti rekord

S.Rita | 2024.03.12. 05:35

Világviszonylatban december, január és február 0,78 Celsius-fokkal az átlag felett alakult. Az elmúlt három hónap azonban egy sokkal nagyobb éghajlatváltozási kép része.

 

Az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának (C3S) új adatai szerint az idei február volt a világon a legmelegebb a feljegyzések szerint – írja az Euronews.

Ez már a kilencedik egymást követő hónap, amikor a hőmérséklet rekordot döntött. A tavalyi év volt a legmelegebb, amit a feljegyzések kezdete óta a világ valaha látott.

A február mintegy 0,81 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti átlagot, és egy tized fokkal melegebb volt, mint a korábbi, 2016-ban felállított rekord. A kilencedik egymást követő rekordhónap önmagában is megdöbbentő, de perspektívába helyezve rávilágít a folyamatos globális felmelegedés tendenciájára.

„Még júliusban, amikor a havi hőmérsékletekről beszéltünk, a hírek arról szóltak, hogy körülbelül 1,5 Celsius-fokkal voltunk egy hónapig az iparosodás előtti átlag felett. Most februárban körülbelül 1,77 Celsius-fokkal vagyunk az iparosodás előtti átlag felett” – mondja Carlo Buontempo, a C3S igazgatója.

Világviszonylatban december, január és február 0,78 Celsius-fokkal az átlag felett alakult. Az elmúlt három hónap azonban egy sokkal nagyobb éghajlatváltozási kép része. (Fotó: Canva)

 

Mennyivel volt melegebb Európában ezen a télen?

Európában az elmúlt három hónap volt a kontinens második legmelegebb tele, 1,44 Celsius-fokkal az átlag felett, épp a 2019/2020-as tél mögött. Az Európa-szerte tapasztalható eltérések azonban azt jelentik, hogy egyes országokban idén messze a legmelegebb tél volt.

Az athéni Nemzeti Obszervatórium szerint például Görögországban a feljegyzések kezdete óta az idei tél volt a legmelegebb. Az 1960 és 2024 közötti átlagos télnél 1,8 Celsius-fokkal volt melegebb, az ország egyes északi részein pedig a szakértők szerint ennél jóval magasabb volt a hőmérséklet. Az elmúlt évtizedben az ország a hat legmelegebb telet élte át.

Lengyelországban 3,5°C és 7,5°C közötti hőmérsékletet mértek az átlagosnál melegebb februárban, Magyarországon pedig az országos átlagnál 7°C-kal magasabb értékeket mértek.

 

Miért volt ilyen meleg ez a tél?

Világviszonylatban december, január és február 0,78 Celsius-fokkal az átlag felett volt. Az elmúlt három hónap azonban egy sokkal nagyobb klímaváltozási kép része.

„Nagyon meleg tél volt, nagyon meleg volt az ősz, nagyon meleg volt a nyár, és 2023-ban volt a legmelegebb teljes év a feljegyzések szerint. Ha megnézzük, a nagy kép világos. Mindenhol melegedés tapasztalható, és ez számos tevékenységünkre hatással van. Ez hatással van az ökoszisztémákra, a halászatra, az óceánokra és így tovább és így tovább.” – magyarázza Buontempo.

Van néhány más tényező is, amely a világot a csúcsra repítette (rossz értelemben), és rekordot rekordhoz vezet az elmúlt kilenc hónapban. Az El Nino azzal került a címlapokra, hogy világszerte magas hőmérsékleteket, szélsőséges időjárást, szárazságot és terméskiesést okozott. De ha összehasonlítjuk ezt az El Ninót a korábbiakkal, nem volt olyan szélsőséges, mint az 1990-es évek végén tapasztaltak. Összességében ez az ötödik legerősebb a feljegyzések kezdete óta.

„Mégis sokkal melegebb hőmérsékletet tapasztaltunk” – mondja Buontempo. „Ennek az az oka, hogy míg az El Nino hozzáad és kivon – a fázistól függően – a globális átlaghőmérsékletből, addig nálunk van valami, ami folyamatosan hozzáad. Ezek pedig az üvegházhatású gázok.”

A Csendes-óceán egyenlítői térségétől távolabb, ahol az El Nino a legnagyobb hatást gyakorolja, a tengerfelszín hőmérséklete 10 hónapja tartósan és szokatlanul magas. A Meteorológiai Világszervezet szerint januárban messze a legmagasabb volt az eddigi rekordok közül. Ez aggasztó, és nem magyarázható kizárólag az El Ninóval – állítja a szervezet.

Ahogy átváltunk a La Ninára – az éghajlati mintázat ellentétes oldalára – a hőmérséklet pillanatnyilag csökkenhet. Az olyan ingadozások, mint a Nap jelenlegi különösen aktív fázisa, szintén több energiát adhatnak a rendszerhez, ami melegebbé teszi a világot, majd hűvösebbé, amikor a hatásuk véget ér.

„Ezek az elemek átlagosan kiegyenlítődnek, miközben az üvegházhatású gázok folyamatosan emelkednek. És így még ha csak ezért is, nem túl nehéz megjósolni, hogy a hőmérséklet emelkedni fog.”

Az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának új adatai szerint az idei február volt a világon a legmelegebb a feljegyzések szerint. (Fotó: Canva)

 

A tél vad időjárást hozott

Nem csak a hőmérsékleti szélsőségek sújtották Európát ezen a télen. Az Ibériai-félszigettől Nyugat-Oroszországig egy nagy sávban az átlagosnál jóval csapadékosabb volt az időjárás, amely az Egyesült Királyságra, Írországra és Dél-Skandináviára is kiterjedt. A szél és a heves esőzések széles körű károkat és pusztítást okoztak. Az Egyesült Királyságban február elejéig az Agnestől a Jocelynig 10 nevesített vihar sújtotta az országot.

A skála másik végén a mediterrán országok, a Balkán egyes részei, Törökország nagy része, Izland és Észak-Skandinávia régiói, valamint Nyugat-Oroszország nagy részei az átlagosnál szárazabbak voltak. Különösen a Földközi-tenger térségét sújtották katasztrofális hatások, amelyek vízhiányhoz, vízadagoláshoz, korlátozásokhoz és szükségállapothoz vezettek emberek milliói számára.

Buontempo ezt adja magyarázatként: a száraz területek szárazabbak, a nedves területek pedig nedvesebbek lesznek. Ez a mondat leegyszerűsíti és összefoglalja azt a termodinamikai hatást, amelyet a hőmérséklet emelkedése számos más változóra gyakorol.

 

A megdöntött hőmérsékleti rekordok nem váratlanok

Bár voltak meglepetések, mivel az átmenetek gyorsabbak vagy erősebbek voltak, mint amire a szakértők számítottak, Buontempo szerint nagyjából az, amit most látunk, meglehetősen jól illeszkedik ahhoz, amire 20 évvel ezelőtt számítottunk. Mit tudunk a következő hat hónapról, a következő öt vagy tíz évről? Egyszerű, mondja, tudjuk, hogy az átlaghőmérséklet emelkedni fog.

Bár a folytatódó felmelegedésnek ez a forgatókönyve „kiábrándító vagy riasztó” lehet, attól függően, hogyan nézzük, Buontempo hozzáteszi, hogy ez legalább egy olyan forgatókönyv, amelyben elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy tudjuk, mi fog történni – és ezért képesek vagyunk cselekedni.

„Úgy gondolom, hogy van értelme észrevenni és felhasználni ezt a stratégiai döntéshozatal és a politikaalkotás egyik inputjaként.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.