Fenntarthatóság

Európa szélsőséges időjárása figyelmeztet: felhőszakadások, árvizek és tomboló erdőtüzek

S.Rita | 2023.08.13. 01:00

Extrém esőzések, árvizek és tomboló erdőtüzek pusztítottak idén nyáron Európában, ami nem sok jót jelent.

 

Kevés európai ország menekült meg a kontinensen uralkodó szélsőséges időjárás elől idén nyáron. Nyugat-Európa nagy részén és a Földközi-tenger térségében erdőtüzek tomboltak, míg a közép-európai országokat, köztük Horvátországot, Ausztriát és a Csehországot áradások és felhőszakadások sújtották – írja az Euronews.

Az éghajlatváltozás és az El Niño globális időjárási jelenség kombinációja vélhetően hozzájárul a szélsőséges időjáráshoz.

Az El Niño akkor következik be, amikor az óceánok vize a szokásosnál jóval melegebbé válik. A WMO szerint a jelenség nagy valószínűséggel 2023 végéig ilyen erősséggel vagy ennél durvábban fog folytatódni.

 

Árvizek Közép-Európában

Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, a Csehország és Grúzia csak néhány azon országok közül, amelyeket az elmúlt hetekben és hónapokban özönvízszerű esőzések és áradások sújtottak. Szlovéniában augusztus első hétvégéjén mindössze 24 óra alatt egy hónapnyi csapadék leesett. Három halálos áldozatot követelt, és becslések szerint 500 millió euró értékű kárt okozott.

Ausztriában súlyos esőzések sújtották Karintiát és Stájerországot, míg Magyarországon a Duna lépett ki medréből. Saját szélsőséges időjárási problémái ellenére a magyar kormány beleegyezett abba, hogy segélyekkel támogassa Grúziát, miután a túlzott esőzés okozta földcsuszamlás 18 ember halálát okozta a Shovi hegyi üdülőhelyen.

Extrém esőzések, árvizek és tomboló erdőtüzek pusztítottak idén nyáron Európában. (Fotó: Canva)

 

Tömeges evakuálások az erdőtüzek miatt Kelet-Európában és a Földközi-tenger térségében

Míg egyes országokban példátlan áradások pusztítanak, addig más térségek a tűzvészekkel küzdenek. A rekordhőmérséklet az egész kontinensen erdőtüzek kitöréséhez vezetett Portugália középső részétől Athénig.

A hőhullámok új hőmérsékleti rekordokat döntöttek a szárazföldön és a tengeren, és számos országban riasztást adtak ki a veszélyesen magas hőmérséklet miatt.

Katalónia északkeleti régiójában az erdőtüzek legalább 500 hektárnyi területet égettek fel, és több mint 130 embert evakuáltak. Augusztus első hétvégéjén a lángok a francia határ felé terjedtek, ami miatt a helyi katalán városokban és falvakban sok embernek el kellett hagynia otthonát. A lángok a becslések szerint 24 óra alatt 600 futballpályányi területet borítottak be, és 4000 otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás.

A következő napokban a hőmérséklet várhatóan akár 43 Celsius-fok is lehet Dél-Spanyolországban, valamint Közép- és Dél-Portugáliában, ami aggodalomra ad okot, hogy további tüzek alakulnak ki.

Eddig mintegy 70 000 hektárnyi területet égettek le a lángok az országban – ez jóval kevesebb, mint a tavalyi rekordot jelentő 300 000 hektár.

Eközben a szomszédos Portugáliában több mint 1000 tűzoltót és 12 repülőgépet vetettek be a középső és déli régiókban, hogy felszámolják a szélsőségesen meleg időjárás miatt keletkezett tüzeket.

A nyári nyaralás melegágya, Görögország sem úszta meg a szélsőséges időjárást. Több ezer embert evakuáltak, miután több szigeten több tűzvész is keletkezett. Rodosz 10-20 százaléka leégett, és akár 20 ezer lakos és turista is távozni kényszerült, miközben a lángok tombolnak Kiotari, Gennadi, Pefki, Lindosz, Lardosz és Kalathosz tengerparti településeken.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.