Innováció

A világ első reaktora, amely a Napéval megegyező nukleáris reakció segítségével látja el energiával a Földet

S.Rita | 2024.02.02. 01:00

Provence szívében a bolygó legragyogóbb tudományos elméi a világ legnagyobb és legambiciózusabb tudományos kísérletén dolgoznak. Az Euronews nemrég bepillantást nyert a világ legnagyobb nukleáris fúziós berendezésének kulisszái mögé, amely ugyanabból a reakcióból próbálja hasznosítani az energiát, amely a Napot és a csillagokat is hajtja.

 

„Vitathatatlanul a valaha tervezett legösszetettebb gépet építjük” – mondta Laban Coblentz, az ITER kommunikációs vezetője az Euronews Nextnek. A feladat az, hogy bebizonyítsák, hogy a magfúzió – ugyanaz a reakció, amely a Napot és a csillagokat is hajtja – ipari méretekben is hasznosítható. Ennek érdekében Dél-Franciaországban építik a világ legnagyobb mágneses zárókamráját, a tokamakot, amely nettó energiát termel.

A Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (International Thermonuclear Experimental Reactor, ITER) projektről szóló megállapodást 2006-ban írta alá hivatalosan az USA, az EU, Oroszország, Kína, India, Japán és Dél-Korea a párizsi Elysée-palotában.

Jelenleg több mint 30 ország működik együtt a kísérleti berendezés megépítésében, amely a tervek szerint 23 000 tonna súlyú lesz, és a befejezés után akár 150 millió °C-os hőmérsékletet is kibír.

„Bizonyos értelemben ez olyan, mint egy nemzeti laboratórium, egy nagy kutatóintézeti létesítmény. De valójában 35 ország nemzeti laboratóriumainak összefogása” – mondta Coblentz.

A kísérleti berendezés a tervek szerint 23 000 tonna súlyú lesz, és a befejezés után akár 150 millió °C-os hőmérsékletet is kibír.  (Fotó: ITER)

 

Hogyan működik a magfúzió?

A magfúzió az a folyamat, amelynek során két könnyű atommag egyetlen nehezebb atommaggá olvad össze, hatalmas energiát szabadítva fel. A Nap esetében a Nap magjában lévő hidrogénatomok a gravitációs nyomás hatására fuzionálnak össze. Eközben itt a Földön két fő módszert vizsgálnak a fúzió előállítására.

„Az elsőről talán már hallottak. ” – magyarázta Coblentz. „Veszünk egy nagyon-nagyon apró – borsszem nagyságú – darabot a hidrogén két formájából: deutériumból és tríciumból. És lézerrel rájuk lövünk. Növeljük a nyomást és a hőt, így robbanásszerű energiát kapunk, E = mc². Egy kis anyagmennyiség energiává alakul”.

Az ITER projektje a második lehetséges útra összpontosít: a mágneses fúzióra.

„Ebben az esetben van egy nagyon nagy, 800 m³-es kamránk, és nagyon kis mennyiségű üzemanyagot teszünk bele  legfeljebb 3 g üzemanyagot, deutériumot és tríciumot – és különböző fűtőrendszereken keresztül 150 millió fokra melegítjük” – mondta Coblentz. „Ez az a hőmérséklet, amelyen ezeknek a részecskéknek a sebessége olyan nagy, hogy ahelyett, hogy pozitív töltésükkel taszítanák egymást, egyesülnek és összeolvadnak. Amikor pedig összeolvadnak, alfa-részecskét és neutront bocsátanak ki.”

A tokamakban a töltött részecskéket egy mágneses tér zárja be, kivéve a nagy energiájú neutronokat, amelyek kiszabadulnak, és a kamra falába csapódnak, átadják a hőjüket, és ezáltal a fal mögött folyó vizet melegítik. Elméletileg az energiát a keletkező gőzből nyerhetnénk, amely egy turbinát hajtana meg.

„Ez, ha úgy tetszik, a kutatási eszközök hosszú sorának utódja” – magyarázta Richard Pitts, az ITER tudományos részlegének szekcióvezetője. „A szakterület mintegy 70 éve vizsgálja a tokamakok fizikáját, hiszen az első kísérleteket az 1940-es és 50-es években tervezték és építették Oroszországban” – tette hozzá.

Pitts szerint a korai tokamakok kis, asztali készülékek voltak. „Aztán apránként egyre nagyobbak, nagyobbak és nagyobbak lettek, mert tudjuk – a kisebb eszközökön végzett munkánkból, a skálázási tanulmányainkból a kicsiktől az egyre nagyobbak felé haladva -, hogy ahhoz, hogy nettó fúziós energiát nyerjünk ezekből az eszközökből, egy ekkora méretűre van szükségünk” – mondta.

 

A fúzió előnye

Az atomerőművek az 1950-es évek óta léteznek, és a maghasadási reakciót használják ki, amelynek során az atom a reaktorban hasad, és eközben hatalmas mennyiségű energia szabadul fel. A maghasadás egyértelmű előnye, hogy már bevált és kipróbált módszer, mivel ma világszerte több mint 400 maghasadási reaktor működik.

Bár a nukleáris katasztrófák ritkán fordultak elő a történelemben, a csernobili 4-es reaktor 1986. áprilisi katasztrofális leolvadása erőteljesen emlékeztet arra, hogy a nukleáris katasztrófák sosem teljesen kockázatmentesek.

Ráadásul a maghasadásos reaktoroknak hatalmas mennyiségű radioaktív hulladék biztonságos kezelésével is meg kell küzdeniük, amelyet általában mélyen a föld alá, geológiai tárolókba temetnek. Ezzel szemben az ITER előnye, hogy egy hasonló méretű fúziós erőmű sokkal kisebb mennyiségű vegyi anyagból, mindössze néhány gramm hidrogénből állítana elő energiát.

„A biztonsági hatások még csak nem is hasonlíthatók össze. Csak 2-3 gramm anyaggal rendelkezünk. Ráadásul a fúziós erőműben lévő anyag, a deutérium és a trícium, valamint a kijövő anyag, a nem radioaktív hélium és a neutron mind-mind hasznosítható. Tehát nincs úgymond maradék, és a radioaktív anyagkészlet rendkívül, rendkívül kicsi” – jegyezte meg Coblentz.

 

Az ITER-t 2023-ban Magyarósi Csaba vlogger is meglátogatta

 

Az ITER-projekt hátulütői

Coblentz hangsúlyozza, hogy a fúzióval kapcsolatos kihívás az, hogy ezeket az atomreaktorokat továbbra is rendkívül nehéz megépíteni.

„Megpróbálsz valamit 150 millió fokos hőmérsékletre hevíteni. Megpróbálod olyan méretarányúvá tenni, amilyenre szükség van, és így tovább. Egyszerűen nehéz dolog” – mondta.

Az biztos, hogy az ITER-projekt megküzdött a gigantikus vállalkozás bonyolultságával. Eredeti ütemterve 2025-öt tűzte ki az első plazma kibocsátásának időpontjaként, a rendszer teljes üzembe helyezését pedig 2035-re tervezték. Különböző hiányosságok és a COVID-19-hez kapcsolódó késedelmek azonban a rendszer üzembe helyezésének ütemtervének eltolódásához és a hozzá tartozó költségvetés felduzzadásához vezettek.

A projekt eredeti költségbecslése 5 milliárd euró volt, de mára több mint 20 milliárd euróra nőtt.

„Már korábban is ütköztünk kihívásokba, egyszerűen a bonyolultság, az első ízben alkalmazott anyagok és alkatrészek sokasága miatt, amelyek egy szintén első ízben alkalmazott gépben találkoztak” – magyarázta Coblentz.

Az egyik jelentős kudarcot a Dél-Koreában gyártott vákuumkamra szegmenseinek hegesztési felületeinek elhajlása okozta.

„A megérkezett darabok elég nagy eltérést mutattak a hegesztési éleken, így ezeket újra kellett készítenünk. Ez nem rakétatudomány ebben a konkrét esetben. Még csak nem is atomfizika. Ez csak megmunkálás, és a dolgok hihetetlen pontossággal történő elkészítése, ami nehéz volt” – mondta Coblentz.

Coblentz elmondta, hogy a projekt jelenleg az újraszabályozás folyamatában van, abban a reményben, hogy a lehető legközelebb tudnak maradni a fúziós műveletek megkezdésére kitűzött 2035-ös célhoz.

„Ahelyett, hogy arra összpontosítanánk, mik voltak a dátumok az első plazma előtt – a gép első tesztelését 2025-ben szerettük volna megtenni, majd egy négy szakaszból álló sorozat következett volna, hogy 2035-ben elérjük a fúziós energiát –, inkább kihagyjuk az első plazmás próbát. Gondoskodunk arról, hogy a tesztelés más módon történjen, hogy a lehető legjobban tarthassuk a végdátumot” – mondta.

Provance szívében a valaha tervezett legösszetettebb gépet építik. (Fotó: ITER)

 

Nemzetközi együttműködés

Ami a nemzetközi együttműködést illeti, az ITER egyfajta unikornis, mivel ellenállt a projektben részt vevő számos nemzet közötti geopolitikai feszültségek szelének.

„A résztvevő országok nyilvánvalóan nem minden esetben azonosak ideológiailag. Ha megnézzük például az Alphabet munkaterületét, Kína Európa, Oroszország és az Egyesült Államokkal együtt dolgozik. Ahhoz, hogy ezek az országok 40 évre elkötelezzék magukat a közös munka mellett, nem volt bizonyosság. Soha nem lesz biztos, hogy nem lesznek konfliktusok” – jegyezte meg Coblentz.

Coblentz a projekt viszonylagos egészségét annak tulajdonítja, hogy a nukleáris fúzió beindítása egy közös, generációs álom.

„Ez az, ami összefogja ezt az erőt. És ez az, amiért túlélte a jelenlegi szankciókat, amelyeket Európa és mások alkalmaznak Oroszországgal szemben a jelenlegi ukrajnai helyzet miatt” – tette hozzá.

 

Éghajlatváltozás és tiszta energia

Tekintettel az éghajlatváltozás jelentette kihívás nagyságrendjére, nem csoda, hogy a tudósok versenyt futnak a szénmentes energiaforrások kereséséért, hogy világunkat energiával lássák el. A bőséges fúziós energiaellátás azonban még messze van, és még az ITER is elismeri, hogy a projektjük csak hosszú távú választ jelent az energiaproblémákra.

Azzal a felfogással szemben, hogy a fúzió túl későn fog bekövetkezni ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon az éghajlati válság leküzdéséhez, Coblentz azt állítja, hogy a fúziós energiának még a jövőben is lehet szerepe.

„Mi történik, ha valóban olyan mértékben emelkedik a tengerszint, hogy városok mozgatásához szükséges energiára lesz szükségünk? Ha ilyen mértékű energetikai kihívásokat kezdünk látni, akkor igazán nyilvánvalóvá válik a válasz a kérdésére. Minél tovább várunk a fúzióra, annál nagyobb szükségünk lesz rá. Az okos döntés tehát az, hogy minél előbb meg kell valósítani” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: ITER

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.