Mobilitás

Honnan tudjuk, hogy mekkora hatótávolságú elektromos autóra van szükségünk?

Nagy Nikoletta | 2023.03.10. 01:00

Sokáig a legnagyobb ellenérv az elektromos autókkal szemben az volt, hogy nagyon kevés távolságot tudtak menni egy töltéssel. Ez mára különösebben nem probléma, de felmerül a kérdés: mekkora hatótávolságú kocsira van tulajdonképpen szükségünk?

 

Elég kicsi az esélye annak, hogy valaki elektromos autóval szeretne világ körüli útra indulni – ha mégis, az valószínűleg igazán vállalkozó szellem, és nem feltétlenül mindennapi használatra választja a kocsiját. Persze az átlagember is igényelhet hosszabb távot, és valóban messze vagyunk még attól, hogy egy autó kibírjon ezer kilométert egyetlen töltéssel, de most már elég jó lehetőségeink vannak a mindennapi használatot illetően.

Azt viszont még mindig érdemes átgondolni, mennyire járható út, hogy az elektromos autó egy az egyben átvegye a benzines helyét.

 

A legnagyobb nem mindig a legjobb

A Recurrent Auto elemzése szerint egy átlagos amerikai 55-60 kilométert vezet egy nap, azaz évente nagyjából 21 ezer kilométert tesz meg kocsival. Ha otthon vagy a munkahelyen van lehetőségünk töltésre, akkor ezt gyakorlatilag bármelyik piacon lévő modell meg tudja ugrani.

Ha nyilvános töltésre szorulunk, és a töltő véletlenül nem a ház mellett van közvetlenül, akkor érdemes olyan autót választani, amely nagyjából 400 kilométert tud megtenni egy töltéssel, és így heti egyszer kell csak ezzel bajlódnunk. 2023-ban egy átlagos elektromos autó 350-400 kilométert tud megtenni egy teljes feltöltéssel.

Az sem mindegy persze, hogy mennyit kell költeni az autóra: az elektromos járművek árát gyakran az akkumulátor kapacitása határozza meg. Az ultranagy kapacitású (650 kilométer felett) elektromos járművek általában sokkal többe kerülnek, mint az átlagosak; az alacsonyabb kategóriájú kocsik pedig általában még ennél is kevesebbe kerülnek, és akár adójóváírásra is jogosultak lehetnek.

Ezért érdemes pontosan belőni a kilométerszükségletet: lehet, hogy egy sokkal olcsóbb elektromos autó is megfelelő a napi távoknak.

 

Külső körülmények

Ha valaki annyit autózik, mint az amerikai átlag, csábító lehet egy 300 kilométeres teljesítményű autót venni, de érdemes rászámolni a dologra: még ha úgy érezzük, a heti egy töltést tudjuk is tartani, akkor is vannak olyan körülmények, amelyek befolyásolhatják az autó egy töltéses teljesítményét. Ilyen például a hőmérséklet, az útminőség, a vezetési stílus – mindezek egy 300 kilométeres kocsiból könnyen csinálhatnak 250 kilométerest, ez pedig már sok bosszúságot okozhat.

Ráadásul az autó akkumulátorának az tesz a legjobbat, ha rendszeresen nagyjából 80 százalékik töltjük fel, nem teljesen, így lesz használható megfelelő minőségben a leghosszabb ideig.

Az is nagy igazság azonban, hogy az elektromos autókhoz más hozzáállás szükséges, mint a benzinesekhez: nagyobb rugalmasságot és alkalmazkodóképességet várnak el a tulajdonostól, cserében viszont környezetbarátak, és egyelőre még a fenntartásuk is olcsóbban jön ki.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.