Mobilitás

Itt a bizonyíték, hogy a repülő autó már nem sci-fi

Benedek Attila | 2023.06.25. 01:00

A lítium-ion akkuk új felhasználási területe a függőlegesen felszálló elektromos repülőgépek (eVTOL), amelyek a városi közlekedést és a légi áruszállítást is forradalmasítják nemsokára.

 

Mielőtt az olvasó legyintene, hogy egy újabb, „az önvezető autóhoz hasonló, sosem megvalósuló álom” szekerét toljuk, érdemes az utóbbi hetek, témába vágó híreit elolvasnia. Az információk mellett a dátumokra is figyelni kell. Ugyanis nem 2050 vagy 2075 szerepel bennük, hanem 2024 és 2025. Azaz egy-két éven belül indul a sorozatgyártás. A téma „forróságát” jelzi, hogy korábban már számos cikket írtunk a témában.

 

Repülő Suzuki

Az egyik hír hazánkhoz is köthető. A mi autónk gyártója, megállapodást kötött a SkyDrive néven futó japán vállalattal. Az együttműködés tárgya, hogy a Suzuki felel a 2024-ben induló sorozatgyártásért. Azaz az új üzemben, az Esztergomban is gyárat működtető vállalat munkatársai végzik és irányítják a légi járművek összeszerelését. A gazdaságos és profi gyártás terén a Suzukinak különösen nagy a tapasztalata.

A Suzuki megállapodást kötött a SkyDrive néven futó japán vállalattal. (Fotó: Suzuki)

Archer Aviation

Az amerikai vállalat szintén egy autógyárral működik együtt, mégpedig a Stellantis csoporttal. A dolgok itt is előrehaladott állapotban vannak, mert az amerikai üzem jövőre nyitja meg a kapuit. A 2025-ben forgalomba kerülő eVTOL-ból az első időkben évi 650 darabot gyártanak majd. De a Georgia államban lévő gyárat úgy alakítják ki, hogy könnyen bővíthető legyen, akár évi 2300 darab repülőautó elkészítésére is.

 

Frank Stephenson közbelép

Az első újkori Mini, az első BMW X5 és számos, mára legendássá vált típus formatervezője nemrég nyitotta meg formatervező irodáját. Frank Stephenson a londoni bázisán dolgozik a csapatával, ahol különféle formatervezési munkákat végeznek. A megrendelők között található az AutoFlight is. A mesterséges intelligenciát, 5G-t és hi-tech anyagokat felhasználó vállalkozás – a drónok mellett – repülő autókban is utazik.

A hír a témában, hogy 2023 februárjában megtörtént az első repülésük. Szóval nem egy elméleti tevékenységről beszélünk. A légügyi hatóságoktól a repülési engedélyt 2025-ben fogják megkapni.

A mesterséges intelligenciát, 5G-t és hi-tech anyagokat felhasználó vállalkozás – a drónok mellett – repülő autókban is utazik. (Fotó: AutoFlight)

A paraméterek

A 160 kWh-ás akkucsomag gondoskodik a Prosperity I működtetésétől. Ami annyit tesz, hogy a hatótáv 250 kilométer fölötti, a sebesség pedig meghaladja a 200 km/órát. Tíz propeller segíti a függőleges felszállást és a levegőben történő haladást. A légijármű elég testes, mert a szárnyak fesztávolsága 14,5 méter, a hossza pedig 11,6 méteres. A pilóta mellett, még négy utast tud szállítani a repülő autó. Az áruszállításra kialakított változat, pedig 500 kilót emelhet a levegőbe.

A kulcs a műfajban a hang kibocsátás, ez a Prosperity I-nél 65 decibel. Ez az út melletti forgalom, átlagos zajszintjének felel meg. Ezzel „meg is ágyaz” a nagyvárosokban a zöld közlekedésnek.

 

Mire jó az eVTOL

Arra, hogy a nagyvárosi, városok és reptér közötti üzleti helikopter forgalmat okafogyottá teheti. Ennek oka a minimálisnak tekinthető zajkibocsátás, plusz az olcsóbb és jóval zöldebb üzemeltetés. Az autóknál használt gyors és szupergyors töltők ugyanis már elérhetők, a teljesen zöld áram pedig a fel és leszálló helyekre könnyen beköthető. És akkor a napelemek és akkumulátorok párosáról történő töltés rásegítésről még nem is beszéltünk.

A jelek szerint forradalom előtt állunk, főleg azt tudva, hogy a legtöbb autógyár – a Porsche, VW, Hyundai és sokan mások – egyedül, vagy startup cégekkel társulva, jó ideje rárepültek erre a területre. És ott vannak még az Airbus, Boeing és a kínaiak tervei.

 

Kiemelt kép forrása: Autoflight

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.